Bivši Obamin savjetnik uhapšen nakon islamofobnih istupa

Bivši zvaničnik State Departmenta Stuart Seldowitz snimljen je kako maltretira muslimanskog uličnog prodavača u New Yorku, govoreći da treba ubiti više palestinske djece u Gazi.

"Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, to nije bilo dovoljno", kaže Seldowitz na jednom videu objavljenom na platformi X (Al Jazeera)

Bivši visokorangirani zvaničnik američke Vlade uhapšen je nakon što je snimljen kako naziva prodavača halal hrane u New Yorku “teroristom” i govori kako smrt 4.000 palestinske djece u Gazi “nije dovoljna”.

Stuart Seldowitz (64) koji je ranije bio zamjenik direktora Ureda za izraelska i palestinska pitanja američkog State Departmenta, uhapšen je u srijedu pod optužbama za ozbiljno uznemiravanje, uhođenje kao zločin iz mržnje, uhođenje koje izaziva strah i uhođenje na radnom mjestu, saopćila je policija New Yorka.

“Policiji je 24-godišnja žrtva izjavila da mu je osoba prišla na njegovom radnom mjestu više puta i iznosila antimuslimanske izjave više puta različitih datuma, što je kod žrtve izazvalo osjećaj straha i ljutnje”, navode iz policije.

Ovog mjeseca je postao viralan video višestrukih svađa oko izraelskog rata protiv Gaze između Seldowitza i Egipćanina koji je prodavao halal hranu na kolicima na Manhattanu.

Prijeti tajnom egipatskom policijom

“Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, to nije bilo dovoljno”, kaže Seldowitz na jednom videu objavljenom na platformi X.

Vidi se kako prodavač govori Seldowitzu “idi, idi, idi, idi” i “Neću to slušati”. Seldowitz tada odgovara: “Ali ti si terorista. Podržavaš terorizam.”

Na drugim snimcima je Seldowitz klevetao poslanika Muhammeda i nazivao prodavača “neznalicom” zato što ne govori tečni engleski jezik. Također prijeti da će iskoristiti svoje veze u Vladi kako bi mobilizirao egipatsku tajnu policiju protiv prodavača.

“Mukhabarat [obavještajna agencija] u Egiptu će uhvatiti tvoje roditelje. Voli li tvoj otac svoje nokte? Vadit će mu ih jednog po jednog”, govori bivši diplomata smiješeći se.

Seldowitz je bio vršitelj dužnosti direktora Uprave za Južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame. Također je radio kao viši politički zvaničnik u Uredu za izraelska i palestinska pitanja State Departmenta.

Hiljade izrazile podršku prodavaču

Lokalnim televizijskim vijestima prije pritvaranja u srijedu je rekao da na videu nije objavljena cijela priča i da se uzrujao nakon što je čovjek izrazio simpatije prema palestinskoj grupi Hamas – iako se ni na jednom videu ne vidi da prodavač spominje grupu koja vlada Gazom.

Nakon što su snimci izjava Seldowitza postali viralni, Njujorčani su se okupili kako bi podržali prodavača, stajali su u redu za kupnju piletine i riže u kolicima s hranom u četvrti Upper East Side na Manhattanu u utorak.

Hamas je 7. oktobra izvršio napad u Izraelu u kojem je ubijeno 1.200 ljudi. Izrael je od tada bombardirao Pojas Gaze, ubivši više od 14.500 Palestinaca. U SAD-u je rat izazvao val antisemitizma i islamofobije i potakao česte ulične proteste u znak podrške i Izraelu i Palestini.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada