Analiza satelitskih snimaka pokazuje usporavanje napredovanja izraelskih vozila sjeverno od Gaze

Prema analizi, izraelske snage su uspjele napredovati manje od jednog kilometra u toku tri dana, sa prosječnim napretkom od 300 metara dnevno.

Israeli military tanks are positioned close to the Israeli border with the Gaza Strip in southern Israel on November 16, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. - More than 11,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people, according to official Israeli figures. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP) (AFP)

Analiza satelitskih snimaka, do kojih je došla istražna agencija mreže Al Jazeera, pokazala je usporavanje stope napredovanja izraelskih vojnih vozila na sjeverozapadnoj osovini  Beit Lahia u sjevernom Pojasu Gaze, u periodu od 17. do 21. novembra.

Istraživački tim otvorenog koda odredio je početnu tačku pokušaja napredovanja izraelskih vozila u ulici Al-Bahar, u blizini srednje škole Othman ibn Affan, prema poljoprivrednim zemljištima na periferiji oblasti i ulici Al-Saftawi.

Prema analizi, izraelske snage su uspjele napredovati manje od jednog kilometra u toku tri dana, sa prosječnim napretkom od 300 metara dnevno, za razliku od stope kopnenog napretka prethodnih dana, koja je varirala od jedan do jedan i po kilometar dnevno.

‘Uspjeh otpora’

Vojni glasnogovornik Brigada Al-Qassam je 20. novembra objavio uništenje 60 izraelskih vozila, od kojih je deset transportera, dok se otpor suočio s izraelskim prodiranjem na različita područja grada Gaze i njegovog sjevera.

Brojevi koje su objavile palestinske frakcije otpora pokazuju da Izrael gubi jedno vozilo i da je šest ranjenih ili ubijenih svakih sat i 20 minuta, što znači da je najmanje 3.185 ljudi ubijeno i ranjeno tokom 22 dana kopnene operacije u Pojasu Gaze, kazao je Al-Duwairi, ističući da Izrael neće otkriti svoje stvarne gubitke šest mjeseci prije okončanja bitke.

Što je Izrael više prodirao u unutrašnjost Gaze, njegova situacija bila je sve teža, što je za borce otpora predstavljalo priliku za veći obračun, dodao je Al-Duwairi, ukazujući da snimci sukoba koji su nedavno objavljeni potvrđuju da otpor uspješno upravlja bitkom.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada