Švicarska zabranjuje Hamas i podržava ‘pravo Izraela na samoodbranu’

Vlada će do februara uvesti zakon protiv palestinske grupe, dok podržava pravo Izraela na “vlastitu sigurnost”.

Palestinci evakuiraju žrtve izraelskog zračnog napada na kuću u Khan Younisu, 22. novembra 2023. (Reuters/Mohammed Salem)

Švicarska vlada najavila je da će do kraja februara uvesti zakon kojim će izričito zabraniti “aktivnosti ili podršku palestinskoj grupi Hamas”.

Savezno vijeće, izvršna vlast, saopćilo je u srijedu da je odlučilo izraditi nacrt zakona o zabrani palestinske grupe “smatrajući da je to najprikladniji odgovor na situaciju koja prevladava na Bliskom istoku od 7. oktobra”.

“Akt će saveznim vlastima pružiti potrebne alate za suzbijanje bilo kakvih aktivnosti Hamasa ili podrške organizaciji u Švicarskoj.”

Palestinski borci iz Pojasa Gaze, kojim od 2007. upravlja Hamas, pokrenuli su 7. oktobra napad na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskoj vladi.

Hamas i druge palestinske frakcije također su odvele oko 240 Izraelaca i stranaca u Pojas Gaze kao zarobljenike.

Od tada je Izrael pokrenuo veliku zračnu i kopnenu ofanzivu na opkoljeni pojas, ubivši najmanje 14.319 ljudi, uključujući više od 5.000 djece, kažu lokalne zdravstvene vlasti.

Rano u srijedu, Izrael i Hamas postigli su dogovor uz posredovanje Katara za četverodnevno primirje u Gazi i oslobađanje 50 zarobljenika držanih u enklavi za palestinske zatvorenike u izraelskom pritvoru, a pregovori su u toku o vremenu razmjene.

Snažna stranačka podrška

Sedmeročlano vijeće formirano je od ministara iz četiri najveće stranke, a zastupnici u parlamentu vjerovatno će snažno podržati nacrt zakona, s obzirom na stajališta glavnih stranaka.

Krajnje desna Švicarska narodna stranka, najveća u zemlji, snažno se zalagala za zabranu.

Vlada je u srijedu pozvala na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, a posebno na zaštitu civila. Izraženo je “duboko žaljenje za hiljadama civila koji su izgubili živote u Izraelu i diljem okupiranih palestinskih teritorija” i osudio napad Hamasa 7. oktobra “najoštrije moguće”.

U izjavi se ne spominju akcije Izraela u Gazi, ali se priznaje “pravo Izraela da osigura vlastitu odbranu i sigurnost”.

“S obzirom na dramatičnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, Savezno vijeće naglašava potrebu da se osigura nesmetan humanitarni pristup. U tu svrhu potrebne su humanitarne pauze”, dodaje se u saopćenju.

Bern je ponovio potrebu da se obnovi mogućnost političkog okvira u regiji koji se temelji na rješenju s dvije države.

“Ovaj pristup je jedini održivi put prema osiguravanju da i palestinsko i izraelsko stanovništvo mogu mirno, sigurno i dostojanstveno živjeti”, navodi se.

Savezni odjel za vanjske poslove (FDFA) obustavio je 11. oktobra milione dolara finansiranja za šest palestinskih i pet izraelskih organizacija civilnog društva uz međunarodnu partnersku saradnju sa švicarskom vladom.

Jedanaest partnerskih nevladinih organizacija podvrgnuto je “dubinskoj provjeri usklađenosti s FDFA-inim kodeksom ponašanja i klauzulom protiv diskriminacije u svojim ugovorima”. Kao rezultat toga, trima nevladinim organizacijama raskinut je ugovor s vladom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada