HRW optužuje Peking za zatvaranje i uništavanje džamija

Zatvaranje, uništavanje i prenamjena džamija od kineske vlade dio je sistemskih napora da se suzbije prakticiranje islama u Kini, kažu iz Human Rights Watcha.

Otprilike 1.300 džamija u Ningxii zatvoreno je ili preuređeno od 2020. (Reuters)

Kina zatvara, uništava i koristi u druge namjene džamije, navodi organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju.

Represije su dio “sistemskih napora” da se suzbije prakticiranje islama u Kini, navodi HRW, prenosi Fena, pozivajući se na BBC.

U Kini, koja je službeno ateistička, ali kaže da dopušta vjersku slobodu, ima oko 20 miliona muslimana.

Promatrači, međutim, kažu da je posljednjih godina došlo do pojačanog suzbijanja ove religije, pri čemu Peking traži veću kontrolu.

Kršenje ljudskih prava ujgurskih muslimana

“Zatvaranje, uništavanje i prenamjena džamija od kineske vlade dio je sistemskih napora da se suzbije prakticiranje islama u Kini”, rekla je Maya Wang, vršiteljica dužnosti direktora HRW-a.

Izvještaj prikazuje sve veći broj dokaza o sistemskom kršenju ljudskih prava ujgurskih muslimana u kineskoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Peking je negirao optužbe za zlostavljanje.

Većina kineskih muslimana živi na sjeverozapadu zemlje, što uključuje Xinjiang, Qinghai, Gansu i Ningxia.

U većinski muslimanskom selu Liaoqiao, u autonomnoj regiji Ningxia, na tri od šest džamija su skinute kupole i minareti, navodi HRW.

Ostalima su uništene glavne molitvene prostorije, navodi se u izvještaju.

Satelitski snimak do kojeg je došao HRW pokazao je kako je okrugla kupola na džamiji u selu Liaoqiao zamijenjena pagodom u kineskom stilu u periodu između oktobra 2018. i januara 2020. godine.

Trećina džamija zatvoreno ili preuređeno

Otprilike 1.300 džamija u Ningxii zatvoreno je ili preuređeno od 2020. godine, rekla je Hannah Theaker, stručnjakinja za kineske muslimane.

Taj broj predstavlja trećinu ukupnog broja džamija u regiji.

U Kini postoje dvije velike muslimanske etničke grupe.

Hui potiču od muslimana koji su u Kinu stigli u 8. stoljeću, za vrijeme dinastije Tang.

Druga grupa su Ujguri, koji uglavnom žive u Xinjiangu.

Otprilike dvije trećine džamija u Xinjiangu oštećene su ili uništene od 2017. godine, prema izvještaju Australskog instituta za stratešku politiku.

Izvor: Agencije