Danas sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

Američki ministar odbrane održat će 17. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u virtuelnom formatu, što će ojačati posvećenost SAD-a Ukrajini.

Lloyd Austin u ponedjeljak je nenajavljeno posjetio Kijev (EPA)

Novi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, zakazan za 22. novembar, bit će fokusiran na osiguravanje sposobnosti ukrajinskih snaga neophodnih za samoodbranu, izjavila je zamjenica glasnogovornika Pentagona Sabrina Singh.

“Ministar odbrane Lloyd Austin će 22. novembra održati 17. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u virtuelnom formatu, što će ojačati posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini zajedno sa naših više od 50 saveznika”, kazala je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Ukrinform.

Američka podrška Ukrajini

Sabrina Singh je naglasila da će SAD nastaviti raditi s koalicijom saveznika i partnera ”kako bi Ukrajini osigurao kapacitete neophodne za samoodbranu”.

Prema njenim riječima, od velike je važnosti da Kongres konačno usvoji zahtjev predsjednika Joea Bidena za dodatno finansiranje, koji uključuje veliki paket pomoći Ukrajini.

Ministar odbrane Lloyd Austin u ponedjeljak je nenajavljeno posjetio Kijev i poručio da je njegov boravak u ukrajinskoj prijestolnici znak potvrde da će SAD nastaviti pomagati Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji.

Izvor: Agencije