Bivši Obamin savjetnik rekao da je još palestinske djece trebalo biti ubijeno

Stuart Seldowitz, koji je ranije bio zamjenik direktora Ureda za Izrael i palestinska pitanja Ministarstva vanjskih poslova, snimljen je kako se ruga i prijeti uličnom prodavaču na Manhattanu.

U New Yorku su porasle napetosti između pristalica Izraela i Palestine (Rabia Mehmood)

Bivši visoki američki zvaničnik suočava se sa kritikama nakon što je uznemiravao prodavača halal hrane u New Yorku.

Stuart Seldowitz, koji je ranije bio zamjenik direktora Ureda za Izrael i palestinska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, snimljen je kako se ruga i prijeti prodavaču na Manhattanu. Usred rasprave oko rata u Gazi, rekao je sagovorniku da više palestinske djece treba umrijeti.

“Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, to nije bilo dovoljno”, mirno kaže Seldowitz u jednom razgovoru snimljenom na videu i objavljenom na platformi X.

U drugim razmjenama mišljenja, iznio je klevete protiv poslanika Muhammeda.

Također prijetio je da će iskoristiti svoje veze u Vladi kako bi poslao egipatsku tajnu policiju Mukhabarat protiv prodavača, kojeg optužuje da je “terorista”.

“Mukhabarat u Egiptu će doći po tvoje roditelje. Voli li tvoj otac svoje nokte? Vadit će mu ih jednog po jednog”, govori Seldowitz smiješeći se.

Čuje se kako ga prodavač više puta moli da ode i govori mu da ne govori engleski. Seldowitz odgovara da to što prodavač ne govori engleski jezik pokazuje da je “neznalica”.

“Trebao bi naučiti engleski, pomoći će ti kad te deportiraju natrag u Egipat, a Mukhabarat bude htio razgovarati s tobom”, rekao je prodavaču s osmijehom.

Iskustvo američke Vlade

Seldowitz je navodno imao zapaženu karijeru u State Departmentu. Služio je u Upravi za Južnu Aziju Vijeća za nacionalnu sigurnost pod tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, a zatim je postao šef vanjskih poslova u njujorškoj lobističkoj kompaniji Gotham Government Relations, navodi se u saopćenju za medije kompanije objavljenom 2022.

Bivši diplomata je za The New York Times priznao da se naljutio na prodavača s Manhattana i rekao stvari zbog kojih “vjerovatno [žali]”. Tvrdio je da ga je prodavač razbjesnio nakon što je izrazio simpatije prema palestinskoj grupi Hamas, iako nijedan video ne pokazuje da prodavač spominje tu grupu.

“Poprilično sam se uznemirio i rekao sam mu stvari za koje, retrospektivno, vjerovatno žalim”, rekao je Seldowitz. “Umjesto da se fokusiram na njega i ono što je rekao, otišao sam na vrijeđanje njegove vjere i tako dalje.”

Seldowitz je tvrdio da nije islamofob, rekavši da ima mnogo muslimanskih i arapskih kolega koji bi mogli garantirati za njega.

Iz Gothama su u utorak saopćili da su prekinuli sve veze sa Seldowitzom i izbrisali njegov profil sa svoje web stranice. Izvršni direktor kompanije David Schwartz rekao je da je “lično ogorčen i uvrijeđen” Seldowitzevim “oholim” jezikom i ponudio se da pravno zastupa dobavljača hrane ‘pro bono’.

Ovaj incident ističe jačanje napetosti na globalnom nivou i u SAD-u zbog 47-dnevnog rata u Gazi, u kojem je ubijeno najmanje 14.100 Palestinaca, od kojih su više od trećine djeca.

Od 7. oktobra u New Yorku, koji ima veliku muslimansku i jevrejsku populaciju, održavaju se česti proizraelski i propalestinski protesti.

Izvor: Al Jazeera