UN: Više od 10.000 civila ubijeno je u Ukrajini

Većinu pogibija izazvala su eksplozivna sredstva i oružja, poput granata, projektila i kasetnih bombi, tvrde iz UN.

Skoro polovina ubijenih u posljednja tri mjeseca izgubila je živote daleko iza prvih crta fronta (Reuters - Ilustracija)

Više od 10.000 civila ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a približno polovina novijih smrtnih slučajeva zabilježena je daleko iza prvih crta fronta, objavio je Ured UN-a za ljudska prava, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Deset hiljada civilnih žrtava je turoban podatak za Ukrajinu”, rekla je šefica posmatračke misije UN-a u toj evropskoj državi Danielle Bell. Prema njenim riječima, očekuje se da je stvarni broj ubijenih civila “značajno veći”.

Većinu pogibija izazvala su eksplozivna sredstva i oružja, poput granata, projektila i kasetnih bombi, tvrde iz UN.

Starije osobe trećina ubijenih

Skoro polovina ubijenih u posljednja tri mjeseca izgubila je živote daleko iza prvih crta fronta, a UN to pripisuje korištenju dalekometnih raketnih projektila od strane ruske vojske.

Iz UN-a također ukazuju na činjenicu da stariji ljudi čine nesrazmjerno veliki broj među ubijenima, najvjerovatnije zbog toga što ne mogu ili ne žele napustiti svoje domove i otići na sigurnija mjesta. Više od trećine žrtava čine osobe starije od 60 godina, iako ta dobna grupa čini tek četvrtinu stanovništva.

Rusija odbacuje optužbe za namjerno gađanje civila, navode agencije.

Izvor: Agencije