Ukrajina se nada razgovorima sa Poljskom i Evropskom komisijom o prestanku blokada

Ukrajinske vlasti kažu da je oko 3.000, uglavnom ukrajinskih kamiona, uključujući i one koji prevoze gorivo i humanitarnu pomoć, blokirano na poljskoj strani granice.

Ukrajina i Poljska razgovarale su o blokadama prošle sedmice, ali obje strane su saopćile da nema napretka (Reuters)

Ukrajina se nada da će ove sedmice održati razgovore sa Poljskom i Evropskom komisijom, dok hiljade kamiona čeka u redu na granici zbog blokade u Poljskoj i protesta koji može utjecati na energetsku sigurnost Ukrajine, rekao je ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka.

Kačka je rekao da blokade mogu utjecati na zalihe energenata u Ukrajini.

Kamioni čekaju u kilometarskim kolonama jer su poljske kamiondžije već drugu sedmicu blokirale puteve do tri granična prijelaza, u znak protesta zbog navodne neaktivnosti vlade zbog gubitka poslovanja koje su preuzeli strani konkurenti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kamiondžije iz Ukrajine oslobođene su traženja dozvola da pređu poljsku granicu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, rekle su poljske kamiondžije.

Oni traže da se vrati ograničen broj dozvola za ukrajinske kamiondžije, a Kijev je saopćio da neće razmatrati taj zahtijev.

Razgovori o blokadama

Ukrajina i Poljska razgovarale su o blokadama prošle sedmice, ali obje strane su saopćile da nema napretka.

Ukrajinske vlasti saopćile su u nedjelju da je oko 3.000, uglavnom ukrajinskih kamiona, uključujući i one koji prevoze gorivo i humanitarnu pomoć, blokirano na poljskoj strani granice.

Prema ukrajinskom ministarstvu za infrastrukturu, prosječno 40.000 do 50.000 kamiona prelazi granicu sa Poljskom mjesečno preko osam prijelaza, duplo više nego prije rata.

Sada samo nekoliko vozila za jedan sat prolazi preko poljske granice na blokiranim punktovima, rekli su ukrajinski graničari.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada