Turska advokatska komora namjerava podnijeti tužbu Međunarodnom krivičnom sudu zbog izraelskih ratnih zločina

Advokatska komora u glavnom gradu Turske, Ankari, saopćila je da namjerava podnijeti tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Nizozemskoj zbog ‘izraelskih ratnih zločina u Palestini’.

Brojne pravne organizacije optužuju okupaciju za genocid nad Palestincima (Reuters)

Advokatska komora u glavnom gradu Turske, Ankari, saopćila je da namjerava podnijeti tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u Nizozemskoj zbog “izraelskih ratnih zločina u Palestini“, javlja novinska agencija Anadolija.

Predsjednik sindikata Sabri Hafif izjavio je u nedjelju u Ankari da su “hiljade Palestinaca, uglavnom žena i djece, bili žrtve izraelskih napada na Gazu”.

Hafif je izraelske napade na civile u Gazi opisao kao “genocid”.

Također je kritizirao “šutnju” međunarodne zajednice u vezi s kršenjem ljudskih prava Palestinaca.

‘Zločini pred očima svijeta’

Naglasio je da će sindikat podnijeti tužbu Međunarodnom krivičnom sudu “u okviru suprotstavljanja ovim izraelskim napadima“.

Hafif dodaje da se “zločini u Gazi čine pred očima cijelog svijeta”.

“Nadamo se da će Međunarodni krivični sud odgovoriti na žalbe udruženja i procesuirati odgovorne za izraelske napade na Gazu”, kazao je.

Izraelska vojska već 45 dana vodi razorni rat u Gazi, u kojem je stradalo više od 13.000 osoba, među kojima je više od 5.500 djece i 3.500 žena. Broj ranjenih se popeo na više od 30.000, od kojih su 75 posto žene i djeca, usred poziva da se otvori međunarodna istraga o izraelskim napadima i hitno prekine vatra iz humanitarnih razloga.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada