SAD najavio novi vojni paket za Ukrajinu vrijedan 100 miliona dolara

Paket naoružanja uključuje, između ostalog, protivzračne rakete Stinger, višecijevni raketni bacač Himars i topničko streljivo.

Zelenski je rekao da se o pomoći razgovaralo tokom posjete američkog ministra odbrane Lloyda Austina Kijevu (Reuters)

Ukrajina će primiti još jedan paket vojne pomoći od Sjedinjenih Američkih Država za nastavak borbe protiv Rusije, uključujući prijeko potrebno streljivo za ukrajinsku vojsku.

Paket koji je najavio američki State Department vrijedan je 100 miliona dolara i već ga je odobrio američki Kongres, piše Hina.

Paket naoružanja uključuje, između ostalog, protivzračne rakete Stinger, višecijevni raketni bacač Himars i topničko streljivo. “Bit će više topničkih granata, koje su sada posebno potrebne”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u ponedjeljak.

Austin uvjerava da Ukrajina ima ‘dvostranačku potporu’

Zelenski je rekao da se o pomoći razgovaralo tokom posjete američkog ministra odbrane Lloyda Austina Kijevu u ponedjeljak. Sastanak je opisao kao produktivan i zahvalio je SAD-u na zadržavanju svoje “vodeće uloge u pružanju pomoći”.

Austin je rekao da je važno osigurati odgovarajuće vojne sposobnosti i razumno ih integrisati kako bi se na bojnom polju mogli postići pravi učinci.

Uvjeravao je Ukrajinu da Kijev ima “dvostranačku potporu” u oba doma Kongresa, uprkos činjenici da su neki američki političari doveli u pitanje potrebu zadržavanja američke pomoći na sadašnjem nivou.

“Kritično je da Kongres poduzme korake kako bi podržao Ukrajinu usvajanjem predsjednikovog zahtjeva za dodatnim finansiranjem”, stoji u saopštenju State Departmenta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada