Potop Al-Aksa povećava stopu nezaposlenosti u Izraelu

Stopa nezaposlenosti u zemlji porasla je nakon što je rat, koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze, doveo do raseljavanja desetaka hiljada Izraelaca koji su živjeli u blizini granice s Gazom.

Građevinski radnik u jednom doseljeničkom naselju (EPA)

Izraelski Državni zavod za statistiku saopćio je u ponedjeljak da je stopa nezaposlenosti u zemlji porasla na gotovo 10 posto u oktobru, nakon što je rat, koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze, doveo do raseljavanja desetaka hiljada Izraelaca koji su živjeli u blizini granice s Gazom.

Stopa nezaposlenosti je dosegla 9,6 posto prošlog mjeseca, kada je bez posla bilo 428.400 ljudi, u poređenju sa 163.600 u septembru, prije 7. oktobra, kada je palestinski otpor predvođen Brigadama Izz al-Din al-Qassam, vojnim krilom Islamskog pokreta otpora (Hamas), pokrenuo operaciju Potop Al-Aksa protiv okupacije.

Izrael je pozvao gotovo 400.000 rezervnih snaga u službu nakon operacije, navodi agencija Reuters. Službeni podaci pokazuju da je Izrael u proteklih nekoliko sedmica odobrio neplaćeni dopust za oko 80.000 Izraelaca.

Niska stopa nezaposlenosti podupirala je ekonomski rast Izraela, ali s obzirom na to da su mnogi ljudi izgubili posao ili otišli na dopust, očekuje se pad ekonomije u posljednjem tromjesečju i rast od samo 2,3 posto u 2023. godini, što je manje od očekivanog.

Mogućnosti zapošljavanja

Ured je izvijestio da su se zbog ratnih prilika u zemlji, u periodu od 15. oktobra do 7. novembra, slobodna radna mjesta smanjila za 18 posto, sa 114.000 na 93.000.

Ured je saopćio i to da su rat, evakuacija doseljeničkih naselja i pozivanje rezervnog sastava u službu donijeli, kako je rekao, radikalnu promjenu na tržištu rada.

Broj otvorenih radnih mjesta za konobare i barmene smanjen je za 28 posto, a za kuhare za 24 posto, dok je broj otvorenih radnih mjesta za programere također manji za 12 posto.

S druge strane, zbog zabrane ulaska palestinskim radnicima, te činjenice da su mnogi strani radnici pobjegli iz zemlje, evidentna je potražnja za radnicima u građevinskoj industriji, navodi Ured.

Dodaje se i to da je broj slobodnih radnih mjesta za zanimanja kao što su gipsari, fasaderi, zidari, keramičari i radnici na skeli porastao za devet posto, a slobodna radna mjesta za građevinske poslove skočila su za 47 posto, što su poslovi koje su prije radili Palestinci.

Velika previranja

Velika većina te radne snage prestala je raditi od izbijanja agresije na Gazu, dok je mali broj palestinskih radnika ušao u Izrael ovog mjeseca, posebno oni koji rade u u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Izraelsko tržište rada svjedoči velikim previranjima, a Ministarstvo finansija planira pokrenuti isplate kompenzacija kompanijama, kako bi im nadoknadili gubitak prihoda i razne troškove poput potrebe za zapošljavanjem novih radnika.

Već 45 dana izraelska okupacija vodi razorni rat protiv Gaze, u kojem je stradalo više od 13.000 Palestinaca, uključujući više od 5.500 djece i 3.500 žena. Više od 30.000 osoba je ranjeno, od kojih su 75 posto žene i djeca.

Izvor: Agencije