Parlament Slovačke potvrdio novu prorusku vladu

Fico je preuzeo dužnost premijera četvrti put pošto je njegova ljevičarska stranka Smer sa proruskom i antiameričkom porukom pobijedila na izborima 30. septembra.

Fico je obećao da će voditi "suverenističku" vanjsku politiku, najavivši oštar stav protiv migranata i nevladinih organizacija i protiv LGBTQ+ prava (Reuters)

Parlament Slovačke je danas izglasao novu Vladu na čelu s populističkim premijerom Robertom Ficom, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Fico je tako preuzeo dužnost premijera četvrti put pošto je njegova ljevičarska stranka Smer sa proruskom i antiameričkom porukom pobijedila na parlamentarnim izborima 30. septembra.

On je formirao parlamentarnu većinu sklopivši koaliciju sa ljevičarskom strankom Glas i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom strankom.

Ficova pobjeda mogla bi donijeti preokret u vanjskoj politici Slovačke i narušiti krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Blokada za Ukrajinu

Njegovi kritičari kažu da bi povratak Fica na vlast mogao navesti Slovačku da napusti prozapadnu politiku po uzoru na Mađarsku pod premijerom Viktorom Orbanom.

Slovačka koja se graniči sa Ukrajinom je podržavala Kijev od invazije Rusije u februaru prošle godine, šaljući oružje i otvarajući granice za izbjeglice koje su bježale od rata.

Međutim, Fico je u skladu sa svojim predizbornim obećanjima odmah prekinuo vojnu pomoć Ukrajini, a također se protivi sankcijama EU Rusiji i želi blokirati prijem Ukrajine u NATO u kojem je Slovačka.

Fico je obećao da će voditi “suverenističku” vanjsku politiku, najavivši oštar stav protiv migranata i nevladinih organizacija i protiv LGBTQ+ prava.

Izvor: Agencije