Parlament Južnoafričke Republike glasao za zatvaranje ambasade Izraela

Odluka parlamenta je uglavnom simbolična jer će vlada predsjednika Cyrila Ramaphose odlučiti hoće li je provesti.

Propalestinske pristalice protestiraju na ulazu u izraelsku ambasadu u Pretoriji (AP)

Parlament Južnoafričke Republike (JAR) izglasao je prijedlog kojim se poziva na zatvaranje izraelske ambasade u Pretoriji u vrijeme rastućih napetosti između dviju država zbog izraelskog napada na Gazu.

Odluka parlamenta je uglavnom simbolična jer će vlada predsjednika Cyrila Ramaphose odlučiti hoće li je provesti. Zahtjev kojim se poziva na zatvaranje ambasade i suspenziju svih diplomatskih odnosa do postizanja prekida vatre usvojen je u utorak sa 248 glasova za i 91 glasom protiv.

Akciju je pokrenula ljevičarska opoziciona stranka Borci za ekonomsku slobodu (EFF) koju podržava vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC), a protive joj se članovi centrističkog, uglavnom proizraelskog Demokratskog saveza (DA) sa bjelačkom većinom.

Ramaphosa je ranije rekao kako njegova države vjeruje da Izrael čini ratne zločine i genocid u opkoljenom Pojasu Gaze, gdje su palestinske vlasti izjavile da je od 7. listopada ubijeno više od 14.128 ljudi.

Samit BRICS-a

Aktuelne borbe započele su kada je palestinska oružana grupa Hamas pokrenula smrtonosni napad na južni Izrael u kojem je, kako navode tamošnje vlasti, ubijeno približno 1.200 ljudi, ali su im prethodili mjeseci rastućih napetosti, uključujući napade izraelskih vojnih snaga i izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Glasanje se desilo nakon što je Izrael objavio da opoziva svog ambasadora Elija Belotserkovskog iz Pretorije “na konsultacije”.

Južnoafrička Republika nije imala ambasadora u Izraelu od 2018, a dugo je isticala povezanost s Palestincima i često povlačila paralele između izraelske okupacije i desetljećima dugog režima apartheida u Južnoj Africi.

Ova država je također u utorak bila domaćin virtuelnog samita država BRICS-a, gdje je grupa ekonomija u usponu, a koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i JAR, pozvala na “trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje koje vodi do prekida neprijateljstava ” u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije