Novine: Izraelska vojska tiho demobilizira hiljade rezervista

Vojska nastoji smanjiti broj rezervnih vojnika u nekim pozadinskim formacijama kako bi zadržala sposobnost učešća u borbi na duži period, piše ‘Yedioth Ahronoth’.

Rezervni vojnici napuštaju kamp izraelske vojske (AFP)

Izraelske dnevne novine Yedioth Ahronoth objavile su da je izraelska vojska posljednjih dana demobilizirala hiljade rezervnih snaga bez zvanične najave, a vojni glasnogovornik je priznao smanjenje njihovog učešća.

U ponedjeljak je vojni glasnogovornik Daniel Hagari izjavio da vojska nastoji smanjiti broj rezervnih vojnika u nekim pozadinskim formacijama gdje je to moguće uraditi, kako bi na taj način zadržala sposobnost učešća u borbi na duži period.

Prema današnjim izvještajima Yedioth Ahronotha, hiljade rezervnih oficira i vojnika koji nisu učestvovali u kopnenim racijama, koje okupacija vrši od 27. oktobra u Gazi, demobilizarani su kako bi dali doprinos ekonomiji Izraela.

U novinama su navedene riječi visokog oficira kako vlasti  “žele obnoviti ekonomiju”

 

“Ne žele iscrpiti snage. Poduzet će dalje korake ka demobilizaciji sve većeg broja rezervnih snaga, u zavisnosti od situacije.“

Izraelska okupaciona vojska brojala je između 300.000 i 360.000 rezervnih vojnika i oficira nakon operacije “Potop al-Aqsa“, koju je izvršio palestinski otpor 7. oktobra, kao odgovor na povrede palestinskih civila i njihovih svetinja od okupacionih snaga.

Izraelski rat u Gazi se odužio na 45. dan, nisu postignuti zacrtani ciljevi, ekonomski troškovi su eskalirali te se postavlja pitanje sposobnosti Izraela da nastavi kako je počeo.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada