Novi predsjednik Argentine: ‘Lav’ ili ‘ludak’

Obožavatelji Javiera Mileia zovu ‘ludak’ i ‘perika’, zbog njegove žestine i neposlušne kose, a on za sebe kaže da je ‘lav’ i ‘anarhokapitalista’.

Javier Milei se protivi feminističkoj politici i abortusu te je predložio održavanje referenduma po tom pitanju (AP)

Novi predsjednik Argentine Javier Milei tvrdi da je seksualno obrazovanje marksistička zavjera, koja ima za cilj uništenje porodice, svoje engleske mastife naziva svojom “djecom sa četiri šape” i smatra da ljudima treba dozvoliti da prodaju svoje vitalne organe.

Obožavatelji ga zovu “ludak” i “perika”, zbog njegove žestine i neposlušne kose, a on za sebe kaže da je “lav” i “anarhokapitalista”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Prije nekoliko godina bio je televizijski govornik koji je pričao protiv državne potrošnje i vladajuće političke klase u Argentini.

No, u to vrijeme, pa sve do prije nekoliko mjeseci, rijetko ko je vjerovao da ima šansu da postane predsjednik druge po veličini ekonomije Južne Amerike.

Pezos mijenja američkim dolarom?

Ipak, 53-godišnji ekonomista je uzdrmao politički establišment Argentine i upao u ono što se dugo smatralo dvopartijskim sistemom tako što je prikupio veliku podršku najavama o drastičnim mjerama za obuzdavanje rastuće inflacije i obećanjem da će povesti križarski rat protiv “puzajućeg socijalizma” u argentinskom društvu.

U središtu njegovog ekonomskog plana za Argentinu je prijedlog da se lokalna valuta pezos zamijeni američkim dolarom.

Više puta je rekao da je jedini način da se okonča pošast inflacije, koja je premašila 140 posto, sprečavanje političara da nastave sa štampanjem novca, zbog čega planira ugasiti Centralnu banku.

Milei je u predizbornoj kampanji promovirao viziju znatno manje vlade, koja bi, smatra novoizabrani predsjednik, podstakla ekonomski rast, što podrazumijeva ukidanje polovine ministarstava, uključujući ministarstva zdravstva i obrazovanja.

Kao simbol dubokih rezova koje zagovara, Milei je ponekad tokom predizborne kampanje nosio motornu pilu.

Protivi se feminističkoj politici i abortusu, koji je Argentina nedavno legalizirala, te predložio održavanje referenduma po tom pitanju.

Ni papa Franjo nije pošteđen uvreda

Odbacuje ideju da ljudi imaju ulogu u klimatskim promjenama, a papu Franju je u jednom televizijskom gostovanju opisao kao “imbecila” i “predstavnika zla na zemlji”.

Prije nego što je ušao u žižu javnosti, Milei je bio glavni ekonomista u Corporacion America, jednom od najvećih argentinskih poslovnih konglomerata, koji, između ostalog, upravlja većinom aerodroma u zemlji.

Tamo je radio do 2021. godine, kada je osvojio mjesto zastupnika.

Milei je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio skoro 56 posto glasova, a iza sebe je ostavio protivkandidata, bivšeg ministra ekonomije Sergija Massu, za koga je glasalo 44 posto birača.

Izvor: Agencije