Jedan posto bogatih emitira ugljen-dioksida kao dvije trećine siromašnih

Chiara Liguori, Oxfamova viša savjetnica za politiku klimatske pravde, rekla je da superbogati ‘pljačkaju planetu’, dok siromašni plaćaju cijenu.

Bilo bi potrebno gotovo 1.500 godina da neko u donjih 99 posto proizvede onoliko ugljen-dioksida koliko najbogatiji milijarderi u jednoj godini (EPA)

Najbogatijih jedan posto emitira jednaku količinu ugljen-dioksida kao najsiromašnije dvije trećine stanovništva planete, prema novom izvještaju Oxfama.

U 2019. godine emisija ugljen-dioksida od jedan posto najbogatijih porasla je na 16 posto ukupne svjetske emisije, što je jednako količini emisija koje proizvodi pet milijardi najsiromašnijih ljudi, prenosi Hina.

Oxfamov izvještaj, temeljen na istraživanju Štokholmskog instituta za okoliš (SEI), procijenio je emisije potrošnje grupa s različitim dohotcima.

Nalazi studije naglašavaju jaz između otiska ugljen-dioksida superbogatih, čiji su način života i ulaganja u fosilna goriva bogati ugljen-dioksida, i ostatka svijeta.

Chiara Liguori, Oxfamova viša savjetnica za politiku klimatske pravde, rekla je da superbogati “pljačkaju planetu”, dok siromašni plaćaju cijenu.

Klimatska nejednakost

“Ogroman opseg klimatske nejednakosti otkriven u izvještaju naglašava koliko su dvije krize neraskidivo povezane – potiču jedna drugu – i hitnu potrebu da se osigura da sve veći troškovi klimatskih promjena padaju na one koji su najodgovorniji i najsposobniji platiti”, kazala je.

“Jaz između superbogatih i nas ostalih je ogroman. Bilo bi potrebno gotovo 1.500 godina da neko u donjih 99 posto proizvede onoliko ugljen-dioksida koliko najbogatiji milijarderi u jednoj godini. To je suštinski nepravedno.”

“Vlade na globalnom nivou, uključujući Veliku Britaniju, moraju se uhvatiti ukoštac s dvostrukom krizom nejednakosti i klimatskih promjena, usmjeravajući se na prekomjerne emisije superbogatih tako što će ih dodatno oporezivati.”

“To bi prikupilo prijeko potrebne prihode koji bi se mogli usmjeriti na niz vitalnih potreba socijalne potrošnje, uključujući pravedno prebacivanje na čistu, obnovljivu energiju, kao i ispunjavanje naših međunarodnih obveza za podršku zajednicama koje već snose najveći teret klimatske krize”, rekla je Chiara Liguori.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada