Izraelski vojni analitičar: Prerano je govoriti o slamanju Hamasa

Dolazi do incidenata povezanih s umorom nakon sedmica aktivnog djelovanja te sve češće pojave nepoštivanja borbene discipline, navodi Amos Harel.

Izraelske političke i vojne vođe morat će odlučiti postoji li dovoljno potencijalnih dobitaka da bi se opravdali napori i rizici po živote vojnika (Al Jazeera)

Izraelski vojni analitičar Amos Harel  smatra kako je trenutno prerano govoriti o slamanju Islamskog pokreta otpora Hamas u Pojasu Gaze.

U članku objavljenom u izraelskim novinama Haaretz, kazao je da je u Gazi trenutno došlo do značajne eskalacije.

Izraelske snage fokusirale su se na gađanje izbjegličkog kampa Jabalia, četvrti Zaytoun i nekoliko četvrti u blizini grada Gaze.

“Tokom prve dvije sedmice kopnenih operacija izraelska vojska nije ostvarila napredak prema naseljima sjeverno i istočno od grada“, dodao je.

Istaknuo je da izraelske vojne jedinice “djeluju u gusto naseljenom i vrlo opasnom urbanom području“, što povećava rizik za jedinice od pogrešne razmjene vatre zbog intenzivne paljbe.

‘Nepoštivanje borbene discipline’

Harel je objasnio da dolazi do incidenata povezanih s umorom nakon sedmica aktivnog djelovanja te sve češće pojave nepoštivanja borbene discipline.

Izvještaji navode da je izraelska vojska ubila veliki broj palestinskih boraca otpora i gađala nove mete, ponekad u područjima koja su ranije držana pod okupacijom tokom operacija.

Analitičar je objasnio da izraelska vojska slijedi strategiju postepenog raspoređivanja velikog broja snaga kako bi se garantirala njihova sigurnost, umjesto brzog ulaska u područja, s ciljem da se očiste od snaga palestinskog otpora zračnim i artiljerijskim udarima.

Osim toga, trenutno se raspoređuje veliki broj sekundarnih snaga i logističkih jedinica unutar Pojasa Gaze, što nosi velike izazove po pitanju održavanja nivoa borbene discipline na frontu.

Analitičar je dodao da izraelska vojska trenutno djeluje na terenu u posljednjim većim područjima u sjevernom Pojasu Gaze.

‘Vodstvo Hamasa je i dalje prisutno’

“Međutim, prerano je govoriti o slamanju Hamasa”, čije su sposobnosti na jugu još uvijek netaknute.

“Njegovo vodstvo je i dalje prisutno i skriva se tamo“, dodao je.

“Još uvijek ima vojnih ciljeva kojima treba posvetiti pažnju u sjevernom dijelu Pojasa. Međutim, izraelske političke i vojne vođe morat će odlučiti postoji li dovoljno potencijalnih dobitaka da bi se opravdali napori i rizici po živote vojnika“, kaže Harel.

Ovaj izvještaj dolazi u svjetlu kopnenog upada izraelskih snaga u Pojas Gaze, nakon operacije “Potop Al-Aksa”, koju je pokrenuo pokret otpora 7. oktobra.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada