Izraelski mediji: Hamas diktira uvjete u sporazumu o zatvorenicima, neuspjeh vojske veći od očekivanog

Suočavamo se sa teškom situacijom, nije nimalo lako, naročito jer je sa suprotne strane organizacija koja neće oklijevati da ubije naše zarobljenike, kaže bivši rezervni general.

Neuspjeh vojske veći od očekivanog, smatra bivši rezervni general (Reuters)

Izraelski mediji sve više govore o pitanju zarobljenika u Pojasu Gaze i o dostignućima okupatorske vojske tokom kopnene operacije u Gazi, budući da je bivši rezervni general očekivao da će Islamski pokret otpora (Hamas) diktirati svoje uvjete u vezi sa predstojećim sporazumom o zarobljenicima, dok politički analitičar smatra da je neuspjeh vojske veći od očekivanog.

Kanal 12 je citirao rezervnog generala Mehrana Brozanvira, koji je bio ekonomski savjetnik bivšeg načelnika generalštaba, kada je rekao da nije siguran da je predsjednik Hamasa u Gazi Yahya Sinwar bio pod pritiskom, kako to pojedini pokušavaju prikazati.

“Ako dođe do planiranog dogovora, plašim se da će on nama diktirati svoje uvjete”, dodao je Brozanvir.

Naglasio je da vojska mora pojačati pritisak na Hamas i početi sa napadima ka jugu, jer smatra da se Hamas nije raspao.

“Ako Sinwaru damo priliku da nam diktira uvjete u prvom sporazumu, imat ćemo još mnogo posla. (…) Suočavamo se sa teškom situacijom, nije nimalo lako, naročito jer je sa suprotne strane organizacija koja neće oklijevati da ubije naše zarobljenike”, kazao je.

S druge strane, Kanal 14 je citirao njegovu izjavu da postoji ogroman informacijski jaz u vezi sa “kidnapovanim i onim koji su ih zarobili”, i da Hamas, dok sklapa prvi sporazum u vezi sa određenim brojem zarobljenika, ne razmišlja samo o tome, već i o narednom sporazumu, što mu pruža priliku da povrati svoju snagu.

Kritike izraleske vojske

U tom kontekstu, Adi Karmi, bivši viši službenik u Izraelskoj unutrašnjoj sigurnosnoj službi (Shabak), rekao je da svako ko smatra da će Hamas ublažiti svoje stavove ili krenuti ka političkim rješenjem ako ne započnemo bitku griješi, ukazujući da su pregovori s Hamasom za završetak dogovora u vezi sa Giladom Shalitom trajali pet godina “poigravanja i psihološke manipulacije”.

Politički analitičar Yotam Zimri uputio je snažne kritike izraelskoj okupatorskoj vojsci, te je u razgovoru za Kanal 14 rekao da se stvar nije zaustavila na velikom obavještajnom neuspjehu u procjeni sposobnosti neprijatelja, već se postepeno otkrivalo da postoji velik neuspjeh u pogledu sposobnosti i kvalifikacije vojske.

Slično njemu, bivši načelnik operativnog odjela, rezervni general Giora Eiland, smatra da vojska još nije uspjela neutralizirati tunele u Gazi.

“Sve dok sabotera ima na stotine, a možda i više, i dok se pod zemljom nalazi borbena oprema, ovo je izazov za koji moramo pronaći način kako da ga savladamo”, kazao je Eiland.

Drugi govornik smatra da se cilj eliminisanja Hamasovih vojnih snaga neće ostvariti bez demontiranja “donje Gaze”, implicirajući na tunele.

“Naravno, ne želimo da dođe do direktnog sukoba između IDF-a i elitnih terorista licem u licem unutar tunela”, dodao je.

Vojni dopisnik Alon Ben David smatra da će njegova zemlja voditi rat mjesecima, a možda i nekoliko narednih godina.

Izvor: Al Jazeera