Izraelska radiodifuzna korporacija: Vlada dozvolila razmjenu zatvorenika

Hamas je prethodnih dana poslao Izraelu prijedlog, a u Izraelu su postignuti dogovori o prihvatanju uslova i zahtjeva.

Nije spomenut broj zatvorenika s obje strane koji će biti obuhvaćen sporazumom (Društveni mediji)

Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN) je saopćila kako je vlada Benjamina Netanyahua dala zeleno svjetlo za sporazum o razmjeni zatvorenika s Hamasom te da čeka odgovor Hamasa.

Roi Sharon, vojni analitičar na kanalu Kan, koji pripada Izraelskoj radiodifuznoj korporaciji, rekao je: “Sada smo u kritičnim satima. Bliže smo nego ikada postizanju sporazuma.“

Objasnio je da je Hamas prethodnih dana poslao Izraelu prijedlog, a u Izraelu su postignuti dogovori o prihvatanju uslova i zahtjeva Hamasa.

Dodao je: “Lopta je sada u Hamasovom dvorištu i mora pokazati ozbiljnost i odgovornost. Ako da pozitivan odgovor, imat ćemo sporazum koji se može realizirati.“

Bijela kuća: Razmjena je neminovna

Sharon je objasnio da sporazum uključuje prekid vatre u Pojasu Gaze u trajanju od pet dana, upućujući na to da će Izrael nakon toga nastaviti vojne operacije unutar Pojasa.

Nije spomenuo broj zatvorenika s obje strane koji će biti obuhvaćen sporazumom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je neizbježan sporazum o oslobađanju zatvorenika koje drži Hamas u Gazi, ne iznoseći druge detalje.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, potvrdio je da Washington smatra da je postizanje sporazuma o razmjeni zatvorenika “neminovno“.

Rekao je da Bijela kuća daje sve od sebe u pregovorima u vezi s taocima, naglašavajući da “provođenje bilo kakvog sporazuma zavisi od toga da li će svi ispuniti svoje obaveze“.

Israel Today citira neke zvaničnike koji su rekli da sporazum nije ništa bliži nego dan ranije.

Navodi da će se Vojni kabinet održati sastanak s predstavnicima porodica zarobljenika te da će, ako bude bilo kakvih pomaka, porodice prve biti obaviještene.

WP: Dogovor Hamasa, Izraela i SAD-a

Islamski džihad objavio je da je njegov generalni sekretar Ziad al-Nakhalah razgovarao sa šefom političkog biroa Hamasa Ismailom Haniyehom o pregovorima u vezi sa sporazumom o razmjeni zatvorenika.

The Washington Post (WP) je objavio da su Izrael, SAD i Hamas postigli preliminarni dogovor o oslobađanju desetaka talaca u zamjenu za petodnevni prekid vatre.

Premijer i ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao je u ponedjeljak da je sporazum o razmjeni talaca između Izraela i Hamasa postao “neminovan“.

Hamas nudi Tel Avivu oslobađanje određenog broja izraelskih zatvorenika, uključujući strane državljane, u zamjenu za višednevno primirje, uvoz goriva i hrane u Gazu te puštanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije