Ekspert: Izrael nije počeo drugu fazu napada, gubici Al-Qassama beznačajni

Vojni i strateški stručnjak, general Fayez al-Duwairi, minimizira značaj izraelske tvrdnje o početku druge faze kopnenog napada na Pojas Gaze.

Druga faza kopnene operacije zahtijeva nove snage i ciljeve (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general Fayez al-Duwairi, minimizira značaj izraelske tvrdnje o početku druge faze kopnenog napada unutar Pojasa Gaze.

Smatra da u redovima Brigada Al-Qassam, vojnom krilu Islamskog pokreta otpora Hamas, ima gubitaka, što je i logično, ali da nisu toliko značajni kao što to Tel Aviv tvrdi.

Al-Duwairi je, u vojnoj analizi na Al Jazeeri, rekao da riječi izraelskih čelnika o drugoj fazi kopnene operacije u Gazi “nisu u skladu sa stvarnošću”, ističući da se, zapravo, dogodio razvoj i proširenje prve faze.

Napomenuo je da se linija sukoba proširila na 30 i 32 kilometra, nakon što su borbe zahvatile i četvrt Al-Zaytoun, u istočnom dijelu Gaze, te izbjeglički kamp Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze.

Ova dva područja napadnuta su iz dva pravca, što objašnjava intenzitet borbi.

Povećavaju se gubici na obje strane

Navodi da brojke, koje su u nedjelju otkrile Brigade Al-Qassama o napadima na 29 vojnih vozila, upućuju na to da je bilo približno 150 mrtvih i ranjenih.

Što se tiče prisustva izraelskih vozila hitne pomoći i helikoptera za evakuaciju, Al-Duwairi je rekao da je to logično u ovakvim okolnostima, s obzirom na teža ranjavanja u redovima izraelskih vojnika, što nalaže brzu evakuaciju.

Naglasio je da druga faza kopnene operacije zahtijeva nove snage i ciljeve, primjećujući da je došlo do slabljenja intenziteta borbi i sukoba u ponedjeljak.

Stoga postavlja pitanje: “Pokazuje li to želju da se izbjegnu greške koje su se desile u nedjelju, imajući u vidu velike gubitke u redovima okupatorske vojske?“

Što se tiče glavnih izazova i na jednoj i na drugoj strani, uzimajući u obzir razliku u njihovim kapacitetima, vojni stručnjak kaže da svaki put kada okupacijska vojska uđe dublje u Gazu sukobi postaju sve intenzivniji, a također se povećavaju gubici na obje strane.

Al-Duwairi istovremeno demantira tvrdnje okupacijske vojske da su udari koje su primili borci Hamasa bili jaki i razorni, rekavši: “Da su bili takvi, utjecali bi na učinak na terenu i vođenje bitke.“

Domet rakete Burkan 10 kilometara

Kada je riječ o novoj američkoj vojnoj podršci Izraelu, Al-Duwairi je naglasio da proces snabdijevanja traje u kontinuitetu od 8. oktobra.

Pojašnjava da izraelska strana pretjeruje i prekomjerno koristi municiju, na šta ukazuje i ogromno razaranje u Gazi.

Dodaje da se pretjerana upotreba osjeti na zalihama, a Amerika je počela nadoknađivati i jačati ono što je izgubljeno.

Naveo je pojedino oružje koje se spominje u tom kontekstu, kao što su rakete Hellfire, koje se koriste na dronovima i helikopterima Apache.

Na kraju analize osvrnuo se i na raketu Burkan, koju je libanski Hezbollah koristio u napadu na izraelski vojni kamp na sjevernoj granici s Libanom, rekavši da njen domet 10 kilometara, a težina bojeve glave između 300 i 500 kilograma.

Lansira se sa platformi postavljenih na kamione ili ispod zemlje.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada