Analitičari i stručnjaci: Poruke otpora odražavaju visoko samopouzdanje i sposobnost da se nametnu pregovarački uvjeti

U svom posljednjem obraćanju, Abu Ubaida je rekao da su borci Brigada al-Qassam uništili 60 izraelskih vojnih vozila u posljednja 72 sata.

Vojni stručnjaci i analitičari saglasni su da poruke Hamasa odražavaju visoko samopouzdanje u vlastite sposobnosti (Reuters)

Vojni stručnjaci i analitičari saglasni su da poruke Islamskog pokreta otpora Hamas, koje je u svojim obraćanjima uputio Abu Ubaide, glasnogovornik Brigada al-Qassam, vojnog krila Hamasa, kao i operacije koje je ovaj pokret najavio, odražavaju visoko samopouzdanje u vlastite sposobnosti. Također, odražavaju smjelost pokreta da nametne svoje uslove u pregovorima za postizanje pogodbe sa izraelskom okupacijom.

U svom posljednjem obraćanju u ponedjeljak navečer, Abu Ubaida je rekao da su borci Brigada al-Qassam uništili 60 izraelskih vojnih vozila u posljednja 72 sata, kada su izraelske snage bombardovale misleći da je jedan broj njihovih vojnika zarobljen. Izvedene su konkretne akcije te su mnogi okupatorski vojnici ubijeni i ranjeni.

Ayman Yousef, profesor političkih nauka na Arapsko-američkom univerzitetu, u posljednjem obraćanju glasnogovornika Al-Qassama primijetio je ogromno samopouzdanje, i to na osnovu tona njegovog glasa prilikom iznošenja brojki, podataka i drugih detalja, te jasan sklad između taktike i strategije, koji se pokazao učinkovitim na terenu i iznenadio neprijatelja.

U pauzi za analitičare na kanalu Al Jazeere pod nazivom „Gaza… šta dalje“, rekao je da će strategija otpora vremenom postati intenzivnija te da očekuje veće uspjehe snaga otpora ukoliko okupacione snage prodru dublje, posebno u područje Al-Zaytoun, koje predstavlja jedno od važnih uporišta palestinskog otpora. To bi okupaciji nanijelo ogromne gubitke.

Jasna poruka

Profesor političkih nauka je u govoru Abu Ubaide uočio da otpor posjeduje ono što mu je potrebno da nametne svoje uvjete za pregovaračkim stolom u vezi sa pogodbom o primirju, prekidu vatre i razmjeni zarobljenika, te da izraelska i američka vizija neće biti odlučujući faktor te pogodbe.

Vojni stručnjak Fayez al-Duwairi, na osnovu učinka otpora i Abu Ubaidog govora, tvrdi da otpor nije u poziciji nekoga ko diktira pogodbu. S obzirom na sposobnost da se odupre i nanese gubitke neprijatelju, odlučan je da postigne dogovor koji ispunjava njegove uslove.

On je istakao da su područja koja je Abu Ubaida spomenuo u svom govoru ona na koja su okupacione snage izvršile invaziju na početku kopnene operacije u Pojasu Gaze. Još uvijek nema područja nad kojima je otpor uspostavio kontrolu jer na spomenutim područjima i dalje traju sukobi i operacije otpora.

Al-Duwairi je očekivao da će u sljedećoj fazi doći do češćih izvedbi selektivnih i specifičnih operacija od strane otpora duboko u teritoriji prisustva izraelskih snaga, kao i do konfrontacijskih brobi.

Važan napredak

Abu Ubaidino spominjanje grupe od 25 boraca koja izvodi operaciju smatra se značajnim napretkom, s obzirom na to da su većinu operacija izvodile grupe od tri do pet članova.

Kada je riječ o utjecaju Abu Ubaidinih obraćanja na narod Gaze, politički analitičar Yasser Abu Hin je potvrdio da su ona, zbog njihove moralne i psihološke dimenzije, postala ono glavno što narod Gaze prati, uprkos teškoćama zbog pogoršanja humanitarnih uslova.

U tom kontekstu je istakao da raseljena lica u bolnicama i školama, kao i oni koji su ostali u svojim domovima rado slušaju obraćanja, uprkos nedostatku struje i interneta, i nastoje to postići svim mogućnostima koje imaju.

Izvor: Al Jazeera