Ukrajina tvrdi da je potisnula Ruse ‘tri do osam kilometara’ na lijevoj obali Dnjepra

Zauzimanje položaja omogućit će ukrajinskoj vojsci veći prodor na jug, ali za to mora rasporediti velik broj ljudi, vozila i opreme u pjeskovitoj i močvarnoj zoni. 

Vojnik 80. desantne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Ivan (31), priprema se za upravljanje FPV-dronom, usred ruskog napada na Ukrajinu, na neotkrivenoj lokaciji u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 7. novembra 2023. (REUTERS/Alina Smutko)
Vojnik 80. desantne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Ivan (31), priprema se za upravljanje FPV-dronom, usred ruskog napada na Ukrajinu, na neotkrivenoj lokaciji u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 7. novembra 2023. (REUTERS/Alina Smutko)

Ukrajinska vojska je saopćila da je potisnula Ruse “tri do osam kilometara” duboko na lijevoj obali Dnjepra koju je okupirala Moskva, u prvoj brojkama iskazanoj procjeni napredovanja nakon mjeseci razočaravajuće protuofanzive, piše AFP.

“Prvi podaci govore o napretku od tri do osam kilometara, ovisno o specifičnostima geografije i topografije lijeve obale”, rekla je glasnogovornica ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk za ukrajinsku televiziju.

Ako se taj podatak potvrdi, bit će to prvo veće napredovanje ukrajinske vojske protiv ruskog okupatora ostvareno u nekoliko zadnjih mjeseci, pišu agencije a prenosi Hina.

Natalija Gumenjuk nije međutim rekla kontroliraju li ukrajinske snage potpuno tu zonu u regiji Herson (na jugu zemlje) ili su se ruski vojnici samo povukli pred napadima Kijeva.

“Neprijatelj nastavlja topničke napade na desnu obalu”, rekla je i procijenila da je u toj zoni “nekoliko desetaka hiljada” ruskih vojnika.

“Pred nama je još mnogo posla”, rekla je.

Protuofenziva nije ispunila očekivanja

Ukrajinska vojska počela je u junu protuofenzivu koju su dugo očekivali službeni Kijev i njegovi zapadni saveznici, no ona nije ispunila očekivanja jer su Ukrajinci vratili tek šačicu sela na jugu i istoku, piše AFP.

Zadnji već uspjeh Ukrajina je ostvarila u augustu kada je pod svoj nadzor vratila selo Robotine u južnoj regiji Zaporožja.

Kijev se nadao da će mu taj povrat omogućiti prodor u ruske linije i oslobađanje okupiranih zona, no ukrajinska vojska u tome nije uspjela jer je izložena snažnoj ruskoj vatri i čvrstim linijama odbrane.

Zauzimanje položaja duboko na lijevoj obali Dnjepra omogućilo bi ukrajinskoj vojsci veći prodor na jug, ali da bi u tome uspjela Ukrajina mora rasporediti velik broj ljudi, vozila i opreme u teško pristupačnoj pjeskovitoj i močvarnoj zoni.

Agencija AFP dodaje da ne može potvrditi iznesene podatke ukrajinske vojske.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada