Pjongjang osudio američku prodaju naprednog oružja Japanu i Južnoj Koreji

Američka prodaja naprednog oružja Japanu i J. Koreji je opasan čin koji podiže napetosti u regiji i donosi novu utrku u naoružanju, navodi Pjongjang.

Pjongjang će pojačati mjere za uspostavu odvraćanja od rata kako bi odgovorio na nestabilnost u regiji za koju je rekao da su je uzrokovali SAD i njihovi saveznici, navodi se u saopćenju (Reuters)

Sjeverna Koreja osudila je u ponedjeljak potencijalnu američku prodaju naprednog oružja Japanu i Južnoj Koreji, nazvavši to opasnim činom koji podiže napetosti u regiji i donosi novu utrku u naoružanju, izvijestili su državni mediji.

U saopćenju koje je prenijela novinska agencija KCNA, sjevernokorejsko ministarstvo odbrane reklo je da će Pjongjang pojačati mjere za uspostavu odvraćanja od rata kako bi odgovorio na nestabilnost u regiji za koju je rekao da su je uzrokovale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, prenosi Hina.

Pentagon je prošlog petka saopćio da je američki State Department odobrio potencijalnu prodaju 400 projektila Tomahawk Japanu u ugovoru procijenjenom na 2,35 milijardi dolara.

‘Sigurnosna kriza’

Sjedinjene Američke Države također su nedavno najavile odobrenje moguće prodaje projektila Sidewinder i Standard Missile 6 Block I Južnoj Koreji.

“Upozoravamo da što više Sjedinjene Američke Države profitiraju od neselektivne prodaje oružja, to će više morati platiti za sigurnosnu krizu”, stoji u saopćenju Sjeverne Koreje.

Pjongjang je kritizirao ono što je nazvao “vojnim prijetnjama” Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, rekavši da će kao odgovor pokazati “ofanzivnije i nadmoćnije sposobnosti protuakcije”.

Sjeverna Koreja je prošle srijede saopćila da je uspješno provela statičke testove “novog tipa motora na kruto gorivo velikog potiska” za balističke projektile srednjeg dometa (IRBM), za koje je rekla da su ključni za poboljšanje strateških ofanzivnih sposobnosti njene vojske.

Izvor: Agencije