Ne prestaju pokušaji raseljavanja, izraelska ministrica poziva na ‘preseljenje’ stanovnika Gaze

Izraelska ministrica obavještajnih službi Gila Gamliel pozvala je međunarodnu zajednicu da ‘podstiče dobrovoljno preseljenje’ Palestinaca izvan Pojasa Gaze, umjesto da šalje novac za obnovu Pojasa.

U Gazi je više od 1,6 miliona interno raseljenih zbog stalnih izraelskih bombardiranja (Getty Images)

Izraelska ministrica obavještajnih službi Gila Gamliel pozvala je međunarodnu zajednicu da ”podstiče dobrovoljno preseljenje” Palestinaca izvan Pojasa Gaze, umjesto da šalje novac za obnovu Pojasa, koji je izložen stalnom izraelskom bombardiranju.

U članku objavljenom u Jerusalem Postu u nedjelju, Gamliel, inače članica stranke Likud koju vodi premijer Benjamin Netanyahu, predložila je da se podstiče ”dobrovoljno preseljenja Palestinaca iz Gaze izvan Pojasa Gaze iz humanitarnih razloga”, piše AFP.

Izraelska ministrica je, također, iznijela kritike na račun Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). ”Umjesto da šalje novac za obnovu Gaze ili propaloj UNRWA-i, međunarodna zajednica može pomoći u finansiranju preseljenja, pomažući stanovnicima Gaze da izgrade nove živote u svojim novim zemljama domaćinima”, napisala je Gamliel.

‘Hamasova čudovišta’

“Isprobali smo mnogo različitih rješenja: povlačenje (iz doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze), upravljanje sukobima i podizanje visokih zidova u nadi da ćemo čudovišta iz Hamasa zadržati podalje od Izraela. Svi to je propalo“, dodala je izraelska ministrica obavještajnih službi.

”Ovo će biti korisno za obje strane: za civile u Gazi koji žele bolji život i za Izrael nakon ove užasne tragedije”, smatra Gamliel.

Izraelska okupatorska vojska od 7. oktobra vodi nemilosrdan rat u Pojasu Gaze, koji je doveo do stradanja više od 13.000 ljudi, među kojima je više od 5.500 djece i 3.500 žena, navodi vladin Ured za medije u Pojasu Gaze.

Ured za medije ističe da se broj ranjenih popeo na više od 30.000, od kojih su 75 posto žene i djeca.

Nakon 44 dana rata, više od 1,6 miliona ljudi raseljeno je iz svojih domova u Gazi na druga mjesta unutar Pojasa, što je gotovo dvije trećine stanovništva Pojasa Gaze.

Oko 80 posto stanovnika Pojasa Gaze i sami su izbjeglice ili djeca i unuci izbjeglica koji su napustili svoje domove za vrijeme Nakbe, prilikom osnivanja Izraela 1948. Dužnosnici, uključujući palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, upozoravaju na ”drugu Nakbu”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada