Iranski ministar vanjskih poslova: Snage otpora ‘pametno’ vrše pritisak na Izrael

Grupe otpora na Bliskom istoku imaju još kapacitete koje nisu iskoristili protiv Izraela i njegovih pristalica, kaže Hossein Amir Abdollahian.

Hossein Amir Abdollahian je više puta upozoravao na mogućnost širenja obima rata koji se trenutno vodi u Gazi (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian rekao je da grupe otpora u regiji “pametno” vrše pritisak na Izrael i njegove pristalice.

Ponovo je upozorio na mogućnost otvaranja novih frontova u trenutnom ratu ako se izraelski masakri nad civilima u Pojasu Gaze nastave.

Abdullahian je govorio, kako su prenijeli zvanični iranski mediji, o koracima za “vršenje pritiska” na Izrael, rekavši tom prilikom da “grupe otpora još uvijek imaju kapacitete koje nisu iskoristili”.

Iranski ministar vanjskih poslova istaknuo je da bi u regiji moglo doći do novih okolnosti i “otvaranja novih frontova u ratu ako se izraelski zločini i masakri nad civilima u Gazi nastave, a napori da se oni zaustave ne uspiju”.

‘Proširenje opsega rata’

“Svjedočimo prvoj fazi proširenja opsega rata u Gazi preko grupa otpora koje samostalno donose odluku da podrže Palestinu”, kazao je.

Dodao je da otpor u Siriji, Iraku i Jemenu, pored onog na libanskom frontu, poduzima mjere podrške palestinskom narodu, dodavši da se diplomatski napori fokusiraju na zaustavljanje izraelske agresije, slanje pomoći i sprečavanje prisilnog raseljavanja Palestinaca.

Od početka rata u Gazi Iran je u više navrata upozoravao da će nastavak “genocida” koji Izrael čini dovesti do širenja opsega rata u regiji.

Abdullahian je naglasio da Sjedinjene Američke Države “neće biti pošteđene ove vatre”.

Izraelska okupacijska vojska 44 dana vodi razorni rat u Pojasu Gaze, u kojem je poginulo 12.300 Palestinaca, među kojima je 5.000 djece i 3.300 žena, dok je više od 30.000 osoba ranjeno, a 75 posto njih su žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada