Indonezijska bolnica u Gazi meta je izraelskih napada: Evo šta trebate znati

U Indonezijskoj bolnici u Gazi nalazi se oko 700 osoba, među kojima su medicinski radnici i ranjenici.

Ministarstva zdravstva u Gazi kaže da je situacija u Indonezijskoj bolnici 'katastrofalna' (Reuters)

Intenzivne borbe vodile su se u ponedjeljak oko Indonzijske bolnice u Gazi.

Izraelski tenkovi opkolili su bolnicu u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, nakon što je u artiljerijskoj vatri ubijeno najmanje 12 Palestinaca u kompleksu.

Šta se događa u Indonezijskoj bolnici u Gazi?

Granata je pogodila drugi sprat Indonezijske bolnice, pri čemu je poginulo najmanje 12 ljudi, prema medicinskom radniku koji se nalazi u toj medicinskoj ustanovi i Ministarstvu zdravstva u Gazi kojim upravlja Hamas.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, rekao je Al Jazeeri da je “situacija katastrofalna”.

“Uposlenici Indonezijske bolnice insistiraju da ostanu liječiti ranjene. U bolnici se nalazi oko 700 ljudi, među kojima su medicinski radnici i ranjenici”, rekao je.

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije saopćilo je da je izgubilo kontakt sa tri indonežanska volontera u bolnici, koji su dio grupe koja ju je osnovala 2016. godine.

Marwan Abdallah, medicinski radnik iz Indonezijske bolnice, rekao je da su izraelski tenkovi operirali na manje od 200 metara od bolnice, te da su vidjeli izraelske snajperiste na krovovima zgrada u okruženju.

Drugi medicinski radnik rekao je Al Jazeeri da su intenzivno i neselektivno granatirali zgradu bolnice, ulaz i prozore. Prema riječima liječnika, svi u bolnici su se skupili u centralni dio glavne zgrade.

Gdje se nalazi Indonezijska bolnica?

Smještena u Beit Lahiyi, gradu na sjeveru Gaze u kojem je živjelo oko 90.000 stanovnika, bolnica se prostore na oko 16.000 kvadratnih metara zemljišta koje joj je vlada Gaze donirala 2011. godine.

Bolnica je prihvatila stotine raseljenika koji su tražili azil. Nalazi se i u blizini izbjegličkog kampa Jabalia.

Izraelske snage su više puta gađale područje oko bolnice, a najmanje dva civila su ubijena u napadima koji su se dogodili između 7. i 28. oktobra, prema organizaciji Human Rights Watch.

Izgradnja bolnice koštala je gotovo osam miliona dolara. Finansirana je donacijama indonezijskih građana u saradnji sa grupama poput Indonezijskog društva Crvenog križa i Muhammadiyah Societyja, jedne od najvećih muslimanskih organizacija u Indoneziji.

Šta kaže Izrael?

Izrael duže vrijeme optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne objekte kao svoje komandne centre i mjesta na kojima krije oružje.

Vojska je ranije rekla da vjeruje da je Indonezijska bolnica izgrađena iznad sistema Hamasovih tunela, a sličnu optužbu Izrael je iznio i kada je riječ o bolnici Al-Shifa u gradu Gazi. Al-Shifa, glavna bolnice u Pojasu Gaze, sedmicama je bila u centru pažnje, nakon što je postala meta izraelskog bombardovanja.

Zašto su palestinske bolnice mete Izraela?

Šest sedmica nakon početka rata protiv Gaze, izraelski napadi na bolnice gotovo da su predstavljeni kao motiv sukoba. Najmanje 21 od 35 bolnica u Gazi – uključujući Centar za liječenje oboljelih od raka u Pojasu Gaze – u potpunosti je van funkcije, a ostale bolnice su oštećene i nedostaje im lijekova i osnovnih potrepština.

Novinarka Taghreed El-Khodary kaže da je Izrael “uvjerio” svijet da je bolnica Al-Shifa sjedište Hamasa, jer im je to bio najlakši put za invaziju na Gazu.

Omar Rahman, saradnik Vijeća za globalna pitanja Bliskog istoka sa sjedištem u Dohi, smatra da je ovo oblik psihološkog rata.

“Napadom na bolnice poručujete stanovništvu da ne postoji sigurno mjesto za Palestine”, rekao je Rahman Al Jazeeri, dodajući da Izrael prolazi “potpuno nekažnjeno”.

Tahani Mustafa, palestinski analitičar iz Međunarodne krizne grupe, kaže da je stvaranje osjećaja nesigurnosti, bez obzira na to u kojem objektu se nalazili, način da se uguši svaki oblik otpora Palestinaca.

“To je dio dugogodišnjeg obrasca uznemiravanja medicinskih radnika i službi, kojim Izrael demonstrira Palestincima da niko nije siguran i da ne postoji sigurno mjesto”, rekao je Mustafa Al Jazeeri.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada