Enormni finansijski troškovi mogli bi zaustaviti rat Izraela u Gazi

Vojni eksperti i analitičari slažu se da će ljudski i ekonomski gubici koje je Izrael pretrpio usljed rata koji vodi u Pojasu Gaze dovesti do pukotina u izraelskom društvu.

Broj poginulih među izraelskim vojnicima porastao na 63 oficira i vojnika od početka kopnene invazije okupatorskih snaga u Gazi (Reuters)

Vojni eksperti i analitičari slažu se da će ljudski i ekonomski gubici koje je Izrael pretrpio usljed rata koji vodi u Pojasu Gaze dovesti do pukotina u izraelskom društvu i pritiska koji mogu natjerati političke i vojne lidere da zaustave ovaj rat.

Brojevi pokazuju da je broj poginulih među izraelskim vojnicima porastao na 63 oficira i vojnika od početka kopnene invazije okupatorskih snaga u Gazi.

Prema riječima eksperta za izraelsko pitanje dr.  Muhannada Mustafe, povećanje izraelskih gubitaka postepeno će dovesti do narušavanja trenutnog konsenzusa u vezi s ratom u Gazi, a vode se i interne diskusije o koristi produžavanja rata u svjetlu gubitaka među redovima izraelske vojske i ekonomskih posljedica ovog rata.

U razgovoru tokom analitičke pauze Gaza… Šta dalje? na Al Jazeeri, rekao je da, na osnovu iskustva ratova koje je Izrael vodio u prošlosti, u određenom trenutku počinje se pitati da li ima koristi nastavljati rat u zamjenu za gubitke.

Mogući troškovi rata 55 milijardi dolara

Otkrio je i zvanične podatke izraelskog Ministarstva finansija, koji pokazuju da će očekivani troškovi trenutnog rata u Pojasu Gaze iznositi 200 milijardi šekela (oko 55 milijardi dolara), dok troškovi rata u Libanu 2006. godine i rata u Gazi 2014. godine, svaki pojedinačno, nisu iznosili više od 10 milijardi šekela.

Pored direktnih troškova rata, koje izraelski budžet neće moći podnijeti, postoje i indirektni troškovi na polju turizma i industrije.

Ekspert je rekao da su rezervni vojnici zaposleni i rade u privredi, a nakon što su mobilizirani došlo je do paralize na izraelskom tržištu.

Također, naglasio je da je oko 250.000 Izraelaca evakuirano iz svojih domova i da ih vlada štiti i finansira, ističući da direktni i indirektni troškovi rata u Gazi predstavljaju teret za izraelsko društvo i ekonomiju koja nosi izraelsku ratnu mašinu.

Nakon što je govorio o ljudskim i ekonomskim gubicima i njihovom očekivanom utjecaju na izraelsko društvo, stručnjak za izraelsko pitanje kazao je da postoje tri faktora koja mogu dovesti do okončanja izraelskog rata u Gazi.

To su nemogućnost izraelskog društva da podnese rat, međunarodni pritisak na Izrael, naročito od SAD-a, te nemogućnost Izraela da ostvari vojno dostignuće zbog kojeg je i počeo agresiju na Pojas Gaze.

U istom kontekstu, pisac i istraživač Moeen Al-Taher napomenuo je da diskusije u zapadnim novinama ukazuju da Izrael ne može ostvariti ratne ciljeve te da mora okončati rat, ukazujući da je trenutni cilj Izraelaca uništavanje i ubijanje, jer njihovu bitku vode generali žedni da povrate prestiž koji su izgubili 7. oktobra.

‘Broj žrtava veći od onoga što su objavili’

Rekao je da su gubici koje je pretrpio Izrael doista veliki sa aspekta ekonomije i ljudskih žrtava, kao i na vojnom planu, budući da je većina žrtava iz elitnih snaga koje su godinama obučavali i gurali u prvi plan kako bi ostvarili svoja dostignuća.

Također, pisac i istraživač je naglasio da će tok bitke u slučaju poraza izraelske vojske utjecati na izraelsko društvo, koje je u potpunosti vojno, te će možda doći do kontramigracije.

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi smatra da izraelski gubici usljed rata u Gazi, blokada vojnog horizonta i pad međunarodne podrške faktori koji će primorati Izraelce da se povuku i priznaju da nisu u stanju dobiti bitku.

Al-Duwairi je doveo u pitanje tačnost brojki koje je objavila okupacija u vezi s gubicima među svojim vojnicima.

“Siguran sam da je broj žrtava mnogo veći od onoga što su objavili“, kazao je on, procjenjujući to na osnovu snimaka uništavanja raznih izraelskih vozila i ubijanja vojnika koje objavljuje palestinski otpor.

Izvor: Al Jazeera