Ekspert: Okupatorske snage su lakši plijen nakon intenziviranja napada

Izrael nije počeo drugu fazu kopnenog napada na Pojas Gaze, već je intenzivirao početni napad, što je dovelo do povećanja njegovih svakodnevnih gubitaka jer je prodro dalje u stambena područja.

Okupatorske snage su se povukle sa nekih područja na kojim su bile napredovale, rekao je general-major Fayez Al-Duwairi (AFP)

Vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, izjavio je kako Izrael nije počeo drugu fazu kopnenog napada na Pojas Gaze, već je intenzivirao početni napad, što je dovelo do povećanja njegovih svakodnevnih gubitaka jer je prodro dalje u stambena područja.

U analizi za Al Jazeeru je kazao kako nije postojala pauza između prve i druge faze, kao što bi to trebalo biti prema pravilima ratovanja, tvrdeći da je ono što se desilo zapravo bilo produžavanje prve faze kroz dalju invaziju na jugoistok i sjeverozapad oblasti Al-Zaytoun, kao i na sjeverozapad i jugozapad grada Jabalia i njegov kamp.

Naglasio je da su okupatorske snage upale na vanjski perimetar grada Gaze nastojeći doći do Starog grada, ali su naišle na poteškoće i nedostatak prostora za kretanje i manevar unutar najgušće naseljenih područja.

Brigade Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), objavile su da su uništile 29 izraelskih vozila u nedjelju.

Prema interaktivnom izvještaju, koji je pripremio Suhaib Al-Assa, snage Al-Qassama su ušle u bitku više u sjevernom dijelu Pojasa, naročito u gradu Gazi i okolini.

Saopćenja Al-Qassama ukazuju da su borbe najviše koncentrirane u oblastima Al-Tawam, Beit Lahia, Sheikh Radwan, Jabalia, Beit Hanoun i Al-Zaytoun.

‘Otpor počeo izlaziti sa svih strana’

Otpor je gađao snage koje su se skrivale u jednoj kući u oblasti Juhr al-Dik, jugoistočno od grada Gaze, pored žestoke borbe u oblasti Al-Karama, sjeverozapadno od grada.

“Ove eskalirajuće operacije protiv okupatorskih snaga znače da je počela veća invazija na ulice i stambena mjesta, što ih je učinilo plijenom otpora, koji je počeo izlaziti sa svih strana“, kazao je Al-Duwairi.

Okupatorske snage su se povukle sa nekih područja na kojim su bile napredovale, naročito u oblasti Al-Saraya, jugozapadno od Gaze, dok se žestoki gerilski rat vodio sa nulte udaljenosti u području bolnica koje su okupatorske snage napadale prethodnih dana.

Al-Duwairi je zaključio da saopćenje o uništenju 29 vozila u nedjelju, u poređenju sa 22 vozila koja su uništena u petak i subotu, odražava sve veći intenzitet sukoba i potvrđuje da je otpor preuzeo kontrolu.

Izvor: Al Jazeera