Borrell za Al Jazeeru: Hamas je počinio ratne zločine, a ja nisam advokat da optužujem Izrael

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Joseph Borrell odbio je nazvati ‘ratnim zločinom’ izraelsko bombardovanje i ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Iako je rekao da nema dvostruke standarde u odnosima sa Izraelom i Palestinom, Borrell smatra da Izrael 'ima pravo da se brani', ali mora voditi računa o međunarodnom pravu (Reuters)

U intervjuu za Al Jazeeru, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Joseph Borrell odbio je nazvati „ratnim zločinom“ izraelsko bombardovanje i ubijanje civila u Pojasu Gaze, naglašavajući da Unija radi na zaustavljaju rata u Gazi.

Na pitanje o zločinima koje je Izrael počinio nad civilima Gaze odgovorio je: „Ja nisam advokat, postoji Međunarodni krivični sud koji će preuzeti istragu. Nekoliko zemalja je zatražilo od ovog suda da otvori slučaj.“

S druge strane, Borrell nije oklijevao da operaciju koju je 7. oktobra izveo Islamski pokret otpora okarakterizira kao „ratni zločin“, rekavši: „Ono što se dogodilo bez sumnje je bilo ubijanje civila bez ikakvog razloga.“

Izbjegao je odgovor na pitanje o pravu Palestinaca na samoodbranu, rekavši samo sljedeće: „Napad Hamasa bio je zastrašujući i ono što se dešava u Gazi je zastrašujuće. Oboje je zastrašujuće.“

Međunarodno pravo

Iako je rekao da nema dvostruke standarde u odnosima sa Izraelom i Palestinom, Borrell smatra da Izrael „ima pravo da se brani“, ali mora voditi računa o međunarodnom pravu. Rekao je da izolacija stanovništva u Pojasu Gaze te isključenje vode i struje nije u skladu sa međunarodnim pravom, naglašavajući da civili moraju biti zaštićeni, kao i bolnice i škole.

Evropski zvaničnik je za Al Jazeeru otkrio da Unija pruža humanitranu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze i radi na zaustavljanju tekućeg rata. Dodao je da Evropljani imaju vazdušni most za transport pomoći stanovnicima Gaze te da pokušavaju izvršiti politički pritisak da se rat vodi u skladu sa međunarodnim pravom. „Pokušavamo zaustaviti rat jer prouzrokuje mnogo žrtava među civilima.“

Kada je riječ o transportu pomoći u Gazu preko morskog koridora, rekao je da je ta ideja Evropljana dobra jer je lakše nego kopnenim putem, ali do sada nije realizovana.

Komentirajući ono što je objavio list Haaretz o preliminarnim istragama izraelske policije koje pokazuju da je izraelski vojni helikopter bombardovao Izraelce na festivalu u Pojasu Gaze, evropski zvaničnik je rekao da se u ratovima javljaju mnoga pitanja i da mnogi stradaju, da je pročitao ono što je objavljeno, ali da nema informacija o tome.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada