Al-Qassam tvrdi da je ubio ‘veliki broj’ izraelskih vojnika, Izrael priznaje da ih je ubijeno sedam

Vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas je saopćio kako je nanio značajne gubitke okupatorskim snagama, ubivši i ranivši veliki broj njihovih vojnika u Gazi.

Izraelska okupatorska vojska priznala je da je u nedjelju u Gazi izgubila sedam vojnika i oficira (Reuters)

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, saopćile su da su nanijele značajne gubitke okupatorskim snagama, ubivši i ranivši veliki broj njihovih vojnika u višestrukim napadima u Gazi, a šest ih je napadnuto iz neposredne blizine.

Izraelska vojska priznala je da je sedam oficira i vojnika ubijeno, a još četvero ranjeno u borbama koje su se vodile u nedjelju.

Brigade Al-Qassam su navele, u objavi na Telegramu: “Nanijeli smo gubitke u napadima na dva transportna vozila, tenk i izraelske pješadijske snage zabarikadirane u školi u blizini bolnice Al-Rantisi, u kojima je bilo ubijenih i ranjenih.”

Ispaljene salve raketa

“Danas smo uništili 29 cionističkih vojnih vozila u mjestima Al-Tawam, Jabalia, Beit Lahia i Al-Zaytoun”, dodaje se u saopćenju.

Al-Qassam je saopćio da su njihovi borci uspjeli gađati stan u mjestu Juhr al-Dika, u kojem se nalazilo više okupatorskih vojnika, sa dvije TBG granate protiv utvrđenja i bunkera i jednom protivpješačkom, a zatim su upali u stan te ubili i ranili one koji su tu ostali.

Pokret otpora je, također, potvrdio da je ispalio salvu raketa na izraelsku vojnu bazu Tze'elim, kao i da je granatirao veći broj okupatorskih vozila na borbenim linijama na jugu Gaze.

Brigade Al-Qassam objavile su u nedjelju da su njihovi borci uspjeli ubiti šest izraelskih vojnika u području Juhr al-Dik, na jugoistoku Pojasa Gaze.

Al-Qassam je naveo u saopćenju da su njegovi borci “ubili šest cionističkih vojnika iz neposredne blizine u mjestu Juhr al-Dik, nakon što su ih napali protivpješadijskom raketom i zasuli paljbom iz mitraljeza.”

Priznanje izraelske vojske

S druge strane, izraelska vojska je objavila da se broj poginulih vojnika u njenim redovima u borbama vođenim u nedjelju u Gazi popeo na sedam oficira i vojnika, među kojima je i oficir s činom majora, kao i da su ranjene još četiri osobe.

Okupatorska vojska je priznala da su stradala još dva vojnika i da su četverica teško ranjena, ističući da su dvojica vojnika služila u elitnoj brigadi Givati.

Okupatorska vojska je saopćila u nedjelju da je pet njenih vojnika i oficira poginulo u borbama na sjeveru Gaze, među kojima je i oficir s činom majora.

Tako se ukupni bilans, koji je izraelska strana priznala, penje na 64 poginulih od početka izraelskog kopnenog upada u Pojas Gaze 27. oktobra, dok palestinski otpor tvrdi da su stvarni izraelski gubici mnogo veći od toga.

Broj poginulih oficira i vojnika, čija je imena izraelska vojska dozvolila da se objave, popeo se na 385 od početka operacije “Potop Al-Aksa” 7. oktobra.

Dopisnik Al Jazeere izvještava da se izraelski tenkovi povlače sa nekih položaja u Gazi i sa njenog sjevera zbog žestokih sukoba s Brigadama Al-Qassam.

‘Bombe za gerilsko djelovanje’

Al Jazeera je nedjelju objavila nove snimke koje je dobila od Brigada Al-Qassam, na kojima se vide njihovi borci dok gađaju izraelske tenkove i vojna vozila u gradu Gazi.

Također su prikazane fotografije vojnih uniformi jednog broja izraelskih vojnika, njihove vojne pločice i oprema.

Tu su i scene bitaka koje su vodile Brigade Al-Qassam na više područja u gradu Gazi tokom proteklih dana, a prikazuju borce kako se kreću od ulice do ulice i između zgrada koje su uništene u izraelskom bombardiranju.

Na snimci se vidi kako borci Al-Qassama gađaju izraelske tenkove i vojna vozila granatama Al-Yassin 105 sa male udaljenosti, kao i iz neposredne blizine ”bombama za gerilsko djelovanje”.

Izvor: Al Jazeera