Zastupnički dom američkog Kongresa odbacio pokušaj da se osudi Rashida Tlaib

Pokušaj da se formalno osudi palestinsko-američka zastupnica odbačen je uz široku dvostranačku podršku.

Demokratska zastupnica Rashida Tlaib jedina je palestinsko-američka članica Kongresa (Rebecca Cook/Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa odbacio je pokušaj cenzure palestinsko-američke kongresne zastupnice Rashide Tlaib, demokratkinje koja se zalaže za prava Palestinaca usred izraelskog rata protiv Gaze.

Mjera, koju je predstavila krajnje desna kongresnica Marjorie Taylor Greene, zaustavljena je s 222 prema 186 glasova u srijedu, a 23 republikanca pridružila su se demokratima u protivljenju.

Kao odgovor na to, pokušaj Demokratske stranke da cenzurira Greene odbačen je.

Takozvana rezolucija o cenzuri protiv Tlaib optužila je predstavnicu Michigana za “antisemitske aktivnosti, simpatiziranje s terorističkim organizacijama i vođenje pobune u kompleksu Kapitola Sjedinjenih Američkih Država”, misleći na protest jevrejskih aktivista unutar Kongresa koji su zahtijevali prekid vatre u Gazi.

Tlaib, jedina članica Kongresa s palestinskim porijeklom, odbacila je tu mjeru kao ukorijenjenu u netrpeljivosti.

“Neću biti maltretirana, neću biti dehumanizirana i neću biti ušutkana”, rekla je prošle sedmice. “Nastavit ću pozivati na prekid vatre u Gazi, na trenutnu dostavu humanitarne pomoći, na oslobađanje taoca i onih koji su samovoljno pritvoreni, te da se svaki Amerikanac vrati kući”, rekla je u izjavi.

Također je rezoluciju zastupnice Greene nazvala “bezobzirnom” i rekla da je “duboko islamofobična i napada miroljubive jevrejske antiratne zagovornike”.

Iako sama osuda nema praktičan učinak, ona ostavlja historijsku bilješku koja obilježava karijeru zastupnika.

Greene nije komentirala rezoluciju, ali je kritizirala desetke republikanaca koji su glasali protiv.

Tlaib je bila jedan od više od desetak progresivnih zakonodavaca u Sjedinjenim Američkim Državama koji su prošlog mjeseca predstavili kongresnu rezoluciju kojom pozivaju na “trenutnu deeskalaciju i prekid vatre u Izraelu i okupiranoj Palestini”.

“Svaki ljudski život je dragocjen, a ciljanje civila, bez obzira na njihovu vjeru ili etničku pripadnost, predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, stoji u predloženoj rezoluciji.

Nemilosrdno bombardiranje Gaze

Rat je izbio 7. oktobra kada je palestinska grupa Hamas pokrenula apad na Izrael iz opkoljenog Pojasa Gaze, ubivši više od 1.400 ljudi, prema izraelskim dužnosnicima.

Izrael je odgovorio nemilosrdnom kampanjom bombardiranja u kojoj je ubijeno više od 8.700 Palestinaca, prema vlastima u Gazi. U međuvremenu, izraelska opsada Gaze prekinula je snabdijevanje gorivom i snažno ograničila pristup hrani, vodi i struji u gusto naseljenoj enklavi, gdje su bolnice pune umirućih i ranjenih, a nestašice su izvršile veliki pritisak na medicinsko osoblje.

Prošlog mjeseca Tlaib je opisala užasnu humanitarnu situaciju u Gazi, u kojoj živi oko 2,3 miliona ljudi, rekavši da su “cijele porodice izbrisane” i kritizirajući predsjednika Joea Bidena i državnog sekretara Antonyja Blinkena jer nisu pozvali na primirje.

Tlaib je također naglasila da je kolektivno kažnjavanje Palestinaca ratni zločin. “Pogledajte šta se događa. Ne okrećite se. Sve što trebaju učiniti je vidjeti Palestince kao ljude kako bi ponovno vidjeli da su to ratni zločini”, rekla je.

Izvor: Al Jazeera i agencije