Putin povukao ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova

Neki zapadni stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi se Rusija mogla približiti nuklearnom testiranju radi zastrašivanja u jeku rata u Ukrajini.

Rusija je rekla da neće obnoviti nuklearna testiranja osim ako ih Washington obnovi (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak zakon kojim se poništava ruska ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova, uz objašnjenje da se Moskva na taj način želi uskladiti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusija je rekla da neće obnoviti testiranja osim ako ih Washington obnovi, kao i da poništenje ratifikacije ne mijenja njen nuklearni stav ni način na koji dijeli informacije o svojim nuklearnim aktivnostima, prenosi Hina.

Washington je potpisao, ali nikad nije ratificirao sporazum iz 1996. Putin je rekao da želi da Rusija, koja je potpisala i ratificirala pakt, zauzme isto stajalište o sporazumu kao i SAD.

Neki zapadni stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi se Rusija mogla približiti testiranju radi zastrašivanja u jeku rata u Ukrajini.

Nuklearna testiranja

Putin je rekao 5. oktobra da nije spreman reći treba li Rusija nastaviti s nuklearnim testiranjem nakon što su neki ruski sigurnosni stručnjaci i zastupnici pozvali na testiranje nuklearne bombe kao upozorenje Zapadu.

Takav potez mogao bi pokrenuti novo doba nuklearnih testova velikih sila, strahuju zapadni stručnjaci.

Putinovo odobrenje zakona o povlačenju ratifikacije objavljeno je na vladinoj mrežnoj stranici na kojoj se navodi da odluka odmah stupa na snagu.

Oba doma ruskog parlamenta odobrila su taj potez.

Postsovjetska Rusija nikad nije provela nuklearno testiranje. Sovjetski Savez posljednji put je to učinio 1990, a Sjedinjene Američke Države 1992. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada