Oklopni transporter Namer: Izraelska legenda koju je otpor pretvorio u groblje

Protutenkovske rakete palestinskog otpora uspjele su probiti hvaljeni izraelski transporter i ubiti sedam vojnika.

Okupatorska vojska sada ima stotine oklopnih vozila Namer (EPA)

Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da je sedam izraelskih vojnika, koji su poginuli u borbama na sjeveru Pojasa Gaze, stradalo od rakete Kornet ruske proizvodnje.

Raketu je ispalio palestinski borac otpora koji je izašao iz tunela i gađao izraelski oklopni transporter Namer.

Izraelski mediji navode da su još dva vojnika poginula uslijed eksplozije mine ispod tenka u kojem su bili skriveni.

Ove dvije vijesti su bile šok za Izrael, koji je uvijek govorio da oklopni transporter napravljen po uzoru na tenk Merkava 4, poznat pod nazivom Namer (leopard) “mijenja ravnotežu sile“ i pruža sigurnost i zaštitu snagama u gradskom ratu.

Međutim, prema izraelskim medijima, uslijedilo je iznenađenje kada se ovo oklopno vozilo pretvorilo u groblje za izraelske vojnike elitnih snaga tokom njihovog upada u Pojas Gaze.

Izraelska web stranica Walla objavila je izvještaj koji baca svjetlo na događaj i pokušava razumjeti šta se dogodilo s oklopnim transporterom u Gazi. Izraelski novinar Udi Etsion kaže: „Ovo vozilo je napredni borbeni oklopni transporter na koji je izraelska vojska čekala decenijama”.

Etsion postavlja pitanje: “Ogromna ulaganja iz budžeta za odbranu u njegovu izradu trebala su spriječiti katastrofu. Pa šta je pošlo po zlu?”.

Početak priče

Izvori u izraelskoj štampi ističu da se ideja o izradi oklopnog transportera Namer rodila nakon teškog dana, koji je sajt Walla opisao kao najteži dan za izraelsku vojsku.

Dvanaestog maja 2004. godine, dok je okupatorska vojska tragala za posmrtnim ostacima šest svojih vojnika, koji su poginuli nakon što je palestinski otpor gađao oklopni transporter M113, borci Islamskog pokreta otpora (Hamas) uspjeli su pogoditi još jedan oklopni transporter koji je bio napunjen eksplozivom.

Svih pet članova posade je poginulo, a fotografija nekih okupatorskih vojnika koji puzaju u blizini zapaljenog oklopnog vozila tragajući za posmrtnim ostacima svojih kolega pojačala je raspravu o svrsi prisustva okupacije u Gazi i planu za povlačenje iz Pojasa Gaze u to vrijeme.

U skladu s tim, okupatorska vojska je uvidjela potrebu za alternativom transporteru M113, a planovi za poboljšanje nisu uspjeli osigurati bolju zaštitu za okupatorske vojnike.

Trebao biti otporan na rakete

Izraelsko ministarstvo odbrane započelo je prije mnogo godina projekat proizvodnje oklopnog transportera, a nakon provedenih studija odlučeno je da se novi oklopni transporter bazira na Merkavi Siman-4, a to je Namer.

Oklopni transporter Namer dizajniran je tako da se ne ponovi “katastrofa“ kojoj su okupatorski vojnici bili izloženi u Gazi 2004. godine.

Oklopno vozilo je bilo opremljeno zaštitnom opremom sličnom kao kod tenkova Chariot. Trebalo je da bude otporno na prodor protivtenkovskih i RPG raketa, te da ima aktivni odbrambeni sistem za presretanje takvih raketa. To bi mu pružilo mogućnost da napreduje uprkos preprekama na koje nailazi.

Međutim, opremanje je teklo sporo, jer je Namer skup alat, vrijedan oko tri miliona dolara po oklopnom vozilu. Uslijedile su brojne kritike na račun ovog projekta, zbog čega je usporen proces proizvodnje.

Proizvodnja napredne verzije

Nakon ogromnih gubitaka koje je okupatorska vojska imala u ratu protiv Gaze 2014. godine, njeni čelnici su donijeli odluku da ubrzaju opremanje oklopnih transportera Namer.

Tokom godina, oklopni transporter je bio spreman i na raspolaganju pojedinim jedinicama okupatorske vojske. Proizvedena je i njegova specijalna verzija za Inžinjerski korpus za probijanje prepreka.

Okupatorska vojska sada ima stotine takvih oklopnih vozila u službi, sa tročlanom posadom i kapacitetom za osam ljudi.

Proizvodnja njegove napredne verzije pod nazivom Namer-2 počela je prošle godine, s motorom od 1.500 konjskih snaga, ekranima osjetljivim na dodir i drugim modernim tehnologijama.

Međutim, uprkos svim gore navedenim karakteristikama, protutenkovske rakete palestinskog otpora uspjele su probiti transporter, ubivši sedam vojnika koji su se nalazili unutar jednog od vozila prilikom upada u Pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera