Joe Biden po prvi put pozvao na ‘pauzu’ u izraelskom ratu u Gazi

Primjedbe američkog predsjednika označavaju suptilnu promjenu u poziciji jer je Washington prethodno odbacio ‘povlačenje crvenih linija za Izrael’.

Predsjednik SAD-a Joe Biden obraća se tokom posjete farmama Dutch Creek u Northfieldu, Minnesota (Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden izrazio je podršku humanitarnoj “pauzi” izraelskog rata u Gazi dok Sjedinjene Američke Države vrše pritisak da se evakuiraju svi Amerikanci zarobljeni u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

“Mislim da nam je potrebna pauza”, rekao je Biden tokom predizbornog govora, nakon što ga je prekinuo demonstrant koji je pozvao na trenutni prekid vatre.

Na pitanje šta znači ta pauza, Biden je rekao da je “vrijeme da se zatvorenici izvuku”, misleći na zarobljenike koje drži Hamas, kako je to kasnije objasnila Bijela kuća.

Primjedbe američkog predsjednika označile su promjenu u stajalištu Bijele kuće, koja je ranije rekla da neće diktirati kako Izrael provodi svoje vojne operacije.

“Ne povlačimo crvene linije za Izrael”, rekao je prošle sedmice glasnogovornik Bijele kuće John Kirby. “Nastavit ćemo ih podržavati.”

U petak su SAD bile jedna od samo 14 zemalja u Ujedinjenim narodima koje su glasale protiv rezoluciji Generalne skupštine kojom se poziva na prekid vatre.

SAD je daleko najjači saveznik Izraela, šaljući mu milijarde dolara pomoći godišnje. Kako bi podržao izraelsku vojnu ofanzivu koja je u toku, Biden je zatražio od Kongresa da odobri paket vojne pomoći zemlji od 14,3 milijarde dolara.

Rastući pritisak

Američki predsjednik se suočio sa sve većim pritiskom aktivista za ljudska prava, kolega svjetskih vođa, pa čak i progresivnih članova vlastite Demokratske stranke da obuzda Izrael od njegovih nemilosrdnih napada na Gazu, u kojima je ubijeno najmanje 8.800 ljudi, uključujući 3.500 djece.

Suočen je s posebno intenzivnom reakcijom Amerikanaca arapskog porijekla, važnih birača za Demokratsku stranku, zbog svoje čvrste podrške Izraelu u ratu.

Bidenova podrška arapskih Amerikanaca pala je na 17 posto, prema istraživanju think tanka Arab American Institute (AAI).

“Ovo je nevjerovatno komplicirano za Izraelce”, dodao je Biden tokom svog govora. “To je nevjerovatno komplicirano i za muslimanski svijet. Podržavao sam dvodržavno rješenje, od samog početka.”

Američki građani napuštaju Gazu

Najnoviji Bidenov pokušaj uspostavljanja pauze u borbama dolazi u trenutku kada američka administracija napreduje u osiguravanju sigurnog izlaska svojih građana zarobljenih u Gazi i počinje govoriti o budućnosti poslijeratne Gaze.

U srijedu su američki državljani bili među stotinama stranaca koji su počeli napuštati opkoljeni teritorij preko egipatskog graničnog prijelaza Rafah, u sklopu dogovora uz posredovanje Egipta da se omogući siguran prolaz ranjenima i stranim državljanima.

Glasnogovornik Bijele kuće Kirby rekao je da se nada kako će SAD izvući sve Amerikance iz Gaze u sljedećih nekoliko dana.

Oko 400 američkih državljana u Gazi reklo je State Departmentu da žele napustiti teritorij. Uz članove njihovih porodica, američki dužnosnici kažu da pokušavaju pomoći da gotovo 1.000 ljudi izađe iz Pojasa Gaze.

Bidenova promjena u retorici također dolazi usred niza američkih diplomatskih poteza u regiji, uključujući potvrdu novog ambasadora u Izraelu i predstojećeg putovanja državnog sekretara Antonyja Blinkena u Jordan i Izrael.

Kirby je rekao da će Bidenov novopotvrđeni ambasador u Izraelu, Jack Lew, uskoro preuzeti dužnost. Bio bi zadužen za “podržavanje napora SAD-a da se stvore uvjeti za humanitarnu pauzu kako bi se riješili sve gori humanitarni uvjeti s kojima se suočavaju palestinski civili”.

Lew je na saslušanju u Senatu rekao da je “izraelska borba za sigurnost” njegova glavna briga i da će “osigurati da Izrael ima ono što mu je potrebno da se odbrani”.

Blinken će u petak otputovati u Jordan i Izrael sa ciljem povećanja dostave humanitarne pomoći i smanjenja broja žrtava.

“Blinken će ponoviti podršku SAD-a pravu Izraela da se brani u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i razgovarati o potrebi poduzimanja svih mjera opreza kako bi se civilne žrtve svele na najmanju moguću mjeru, kao i o našem radu na isporuci humanitarne pomoći”, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije