IDEA: Svjetske demokratije i dalje u padu

Temelji demokratije se urušavaju u cijelom svijetu, a problemi idu od izbornih nepravilnosti do ograničenja prava, navedeno je u izvještaju.

Najduža "demokratska recesija" koju je ova organizacija zabilježila od 1975.
Upravo traje najduža 'demokratska recesija' od 1975. (EPA)

Demokratski sistem je u stanju propadanja u gotovo pola zemalja svijeta, upozorava se u godišnjem izvještaju IDEA-e objavljenom u četvrtak, u kojemu se ističe da je 2022. bila šesta godina “demokratske recesije” u svijetu.

“Ovo je šesta godina zaredom da veći broj demokratija nazaduje nego što napreduje”, rekao je za AFP Michael Runey, koautor izvještaja IDEA Internationala, međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć.

Dodaje da je takav trend najduža “demokratska recesija” koju je ova organizacija zabilježila otkad je 1975. počela prikupljati podatke o stanju demokratije u svijetu.

Institut, koji prati većinu zemalja svijeta, u sastavljanju izvještaja se koristio demokratskim pokazateljima kao što su građanske slobode, neovisnost sudstva i politička zastupljenost.

Kako se navodi u izvještaju, “temelji demokratije se urušavaju u cijelom svijetu” a problemi idu “od izbornih nepravilnosti do ograničenja prava”.

Nazadovanje u historijski uspješnim demokratijama

Od 173 promatrane zemlje, 85 je imalo loš rezultat u vezi s barem “jednim glavnim pokazateljem demokratskog napretka u posljednjih pet godina”.

U izvještaju se upozorava na “znatan pad” standarda u vezi s izborima i s radom parlamenata, ali i s načelom vladavine prava, pa tako i nezavisnosti sudstva.

“Vidimo i nazadovanje u historijski uspješnim demokratijama u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji”, ističe Runey.

Ovaj val slabljenja demokratskih sistema na globalnom nivou može se, između ostalog, protumačiti državnim udarima na afričkom kontinentu.

Što se tiče prava, autori ističu da je bilo ograničavanja slobode govora i okupljanja, ali to nije bilo značajno na globalnom nivou. Ipak, primijećena su poboljšanja u području vladavine prava “nakon dugogodišnje stagnacije stupnja korupcije”, navodi se u izvještaju.

“Vidimo znakove nade u pojedinim zemljama svijeta, kao što je srednja Evropa i afrički kontinent. No, sveukupna slika i dalje je veoma loša”, zaključuje se.

Izvor: Agencije