Donald Trump mlađi svjedočio u procesu protiv oca

Trumpu mlađem je postavljen niz pitanja o ulogama koje su on, njegov otac i bivši finansijski direktor Allen Weisselberg imali kao povjerenici Revocable Trusta Donalda Trumpa.

Trumpov najstariji sin prvi je član porodice koji je svjedočio u građanskoj parnici (EPA)

Donald Trump mlađi pokušao je na suđenju u New Yorku da se distancira od finansijskih malverzacija zbog kojih se sudi njegovom ocu, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Trumpov najstariji sin prvi je član porodice koji je svjedočio u građanskoj parnici. Očekuje se da će njegov mlađi brat Eric svjedočiti u četvrtak, a Trump i njegova kćerka Ivanka treba da se pojave na sudu sljedeće sedmice.

Donald Trump mlađi (45) bio je ljubazan i duhovit nakon što je njegovo svjedočenje odgođeno, dok su Trampovi advokati ispitivali ranije svjedoke, prenosi The Guardian.

„Trebalo je da se našminkam“, našalio se dok su ga fotografi slikali pred svjedočenje. Na molbu da sporije govori, Trump mlađi je rekao sudiji: “Izvinjavam se, vaša visosti. Preselio sam se na Floridu, ali sam zadržao njujorški tempo”.

Trumpu mlađem je postavljen niz pitanja o ulogama koje su on, njegov otac i Trumpov bivši finansijski direktor Allen Weisselberg imali kao povjerenici Revocable Trusta Donalda Trumpa.

Na pitanje da li je njegov otac i dalje povjerenik fonda, Trump mlađi je rekao: „Ne sjećam se“.

Tvrdio je da se ne sjeća mnogo toga, uključujući i zašto je na kratko podnio ostavku 2021. godine, poslije čega se vratio u fond.

Naveo je da je ima autonomiju da radi šta želi, ali da se konsultovao sa Weisselbergom i drugima.

Donald Trump mlađi je izvršni potpredsjednik u Trumpovoj organizaciji i takođe je optužen u ovom slučaju.

Trump negirao da je kršio zakon

Bivši predsjednik SAD-a je optužen da je lažirao i uvećavao vrijednost svoje imovine kako bi obmanuo banke i osiguravajuće kuće. Ovaj postupak jedan je od mnogih koji se vode protiv Trumpa, navodi Glas Amerike.

Tužbu je podnijela državna tužiteljica New Yorka Letitia James i u njoj su Trump, njegovi sinovi Donald i Eric te njihove porodične firme optuženi za napuhivanje vrijednosti imovine kako bi dobili bolje uslove kredita.

Trump je negirao da je kršio zakon i više puta optužio tužiteljicu James i sudiju Arthura Engorona za političku pristranost.

Tužilaštvo u ovom slučaju traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima da vode poslove u New Yorku i petogodišnju zabranu za trgovanje nekretninama.

Izvor: Agencije