Angelina Jolie svjetske vođe nazvala saučesnicima u zločinima u Gazi

Gaza je posljednjih 20 godina bila zatvor na otvorenom, a sada se ubrzano pretvara u masovnu grobnicu, rekla je američka glumica i bivša ambasadorica dobre volje UN-a.

Jolie je, između ostalog, pozvala i na prekid vatre (AP)

Američka glumica i bivša ambasadorica dobre volje Ujedinjenih nacija Angelina Jolie reagovala je na napad Izraela na izbjeglički kamp Jabalia u Gazi i pozvala na prekid vatre.

Podijelila je fotografije izbjegličkog kampa nakon napada na svom Instagram profilu, prenosi Anadolija.

“Ovo je namjerni napad na zarobljenu zajednicu koja nema kuda pobjeći”, napisala je Jolie.

‘Gaza je zatvor na otvorenom’

Podvukla je da je Gaza posljednjih 20 godina bila zatvor na otvorenom i da se danas ubrzano pretvara u masovnu grobnicu.

“Dok svijet posmatra i uz aktivnu podršku mnogih država, milioni palestinskih civila bivaju masovno kažnjeni i dehumanizirani dok im se uskraćuju hrana, lijekovi i humanitarna pomoć čime se krši međunarodno pravo”, kazala je Jolie.

Pozvala je i na prekid vatre.

“Odbijanjem zahtjeva za humanitarnim prekidom vatre i sprečavanjem Vijeća sigurnosti UN-a da nametne primirje s obje strane, svjetski lideri su saučesnici u ovim zločinima”, navela je Jolie.

Izrael je za manje od 24 sata dva puta bombardovao izbjeglički kamp Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze. Zvaničnici Gaze navode kako je 195 osoba ubijeno, a 120 nestalo u izraelskim udarima na izbjeglički kamp Jabalia za koji UN kaže da bi mogli biti “neproporcionalni napadi koji bi mogli predstavljati ratne zločine”.

Izvor: Agencije