Xi pozvao na rješavanje sporova, Kishida zabrinut kineskim aktivnostima u regiji

Tokom sastanka u San Franciscu, kineski predsjednik je pozvao Tokio i Peking da grade mirne bilateralne odnose, uprkos teritorijalnim i historijskim sporovima.

Kishida i Xi sastali su se u San Franciscu na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC)

Kina i Japan treba “na odgovarajući način da upravljaju sporovima”, kazao je kineski predsjednik Xi Jinping japanskom premijeru Fumiju Kishidi tokom sastanka u Kaliforniji, prenosi Beta.

Dvije zemlje, sa vezama koje su još uvijek obilježene japanskom invazijom na kinesku teritoriju u prošlom vijeku, “moraju da se fokusiraju na svoje zajedničke interese i na odgovarajući način da upravljaju sporovima”, rekao je Xi, javila je CCTV.

Tokom sastanka organizovanog u San Franciscu, kineski predsjednik je pozvao Tokio i Peking da grade mirne bilateralne odnose, uprkos teritorijalnim i historijskim sporovima.

“Miran suživot, trajno prijateljstvo koje obuhvata generacije, obostrano korisna saradnja i zajednički razvoj su dobri pravci koji služe suštinskim interesima kineskog i japanskog naroda”, rekao je Xi.

Od potpisivanja Ugovora o miru i prijateljstvu između Japana i Kine 1978. godine, bilateralni odnosi su, “uprkos teškoćama, održali dinamiku razvoja, donoseći dobrobit narodima dvije zemlje”, dodao je kineski predsjednik.

Veze između dvije zemlje “također su odigrale pozitivnu ulogu u promovisanju regionalnog mira, razvoja i prosperiteta”, rekao je Xi.

Sporni otoci

Nenaseljeni otoci u Istočnom kineskom moru, Senkaku u Japanu i Diaoju u Kini, jedan su od izvora napetosti između dvije zemlje, jer obje smatraju da polažu pravo na suverenitet nad tom teritorijom.

Kishida je sa svoje strane rekao da je Japan “duboko zabrinut” zbog kineske vojne aktivnosti u azijsko-pacifičkoj regiji i njene saradnje sa Moskvom, prenijeli su japanski mediji.

Xi i Kishida su se sastali u San Franciscu na marginama samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Izvor: Agencije