Više od 2.400 ukrajinske djece odvedeno u Bjelorusiju

Djeca uzrasta od šest do 17 godina odvedena su u 13 objekata širom Bjelorusije od početka rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje američkog Univerziteta Yale.

Bjelorusija pomaže ruske sistematske napore da identificira, preuzme, transportira i prevaspita ukrajinsku djecu, navodi se u izvještaju (Reuters)

Više od 2.400 djece, uzrasta od šest do 17 godina, odvedeno je u 13 objekata širom Bjelorusije od početka rata u Ukrajini, pokazalo je istraživanje američkog Univerziteta Yale, iako neki eksperti i organizacije procjenjuju da je ukupan broj mnogo veći.

Ukrajinski državni tužilac rekao je u maju da se istražuje navodna uloga Bjelorusije u prisilnom prebacivanju više od 19.000 identificirane djece sa teritorija pod ruskom okupacijom od izbijanja sukoba, koja su, pored ostalog, odvedena i u Rusiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Laboratorija za humanitarno istraživanje u Školi za javno zdravlje na Yaleu, koju finansira State Department, objavila je najsveobuhvatnije istraživanje do sada kada je riječ o navodnoj ulozi Bjelorusije u ruskom programu preseljenja ukrajinske djece, navodi Reuters, koji je imao uvid u rezultate istraživanja.

Rusija je prethodno saopćila da nudi humanitarnu pomoć onima koji dobrovoljno žele napustiti Ukrajinu i odbacuje optužbe o ratnim zločinima.

Prebacivanje djece

Prema izvještaju na 39 strana, djeca su prebacivana iz najmanje 17 gradova u ukrajinskim oblastima Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, a istraživači sa Yalea navode da je riječ o praksi koja i dalje traje.

Američki univerzitet je utvrdio da je više od 2.000 djece prebačeno u dječji centar Dubrava, u regiji Minska u Bjelorusiji, od septembra 2022. do maja ove godine, dok su 392 djeteta odvedena u 12 drugih objekata.

“Bjelorusija pomaže ruske sistematske napore da identificira, preuzme, transportira i prevaspita ukrajinsku djecu, a ruska federalna vlada i bjeloruski režim rade zajedno na koordinaciji i finansiranju prebacivanja djece iz dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom kroz Rusiju do Bjelorusije”, navodi se u istraživanju.

U dokumentu se ističe da su transporte do Bjelorusije kroz Rusiju koordinirali ruski predsjednici Rusije i Bjelorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada