Ukrajina uspostavila nekoliko mostobrana na istočnoj obali Dnjepra

Rusija je ove sedmice prvi put priznala da su ukrajinske trupe prešle rijeku.

Rijeka Dnjepar ogromna je prirodna barijera, postala je linija razdvajanja na većem dijelu južnog fronta
Rijeka Dnjepar ,ogromna prirodna barijera, postala je linija razdvajanja na većem dijelu južnog fronta (Reuters)

Ukrajinske trupe izvele su “niz uspješnih operacija” na istočnoj obali rijeke Dnjepar u dijelu regije Herson koji je okupirala Rusija i uspostavile nekoliko mostobrana, priopćila je ukrajinska vojska u petak, prenosi Hina.

Ukrajinski marinci su u izjavi na svojoj Facebook stranici rekli da nastavljaju s operacijama na istočnoj strani rijeke. Rusija je ove sedmice prvi put priznala da su ukrajinske trupe prešle rijeku.

Ukrajinska vojska oslobodila je grad Herson, regionalno središte, i područje oko njega na zapadnoj obali Dnjepra u novembru 2022. Rijeka, ogromna prirodna barijera, postala je linija razdvajanja na većem dijelu južnog fronta.

Prelazak preko Dnjepra i prijevoz teške vojne opreme i zaliha mogli bi omogućiti ukrajinskim trupama da otvore novu liniju napada na jugu na najdirektnijoj kopnenoj ruti do Krima, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014.

I Rusija i Ukrajina kažu da su nanijele velike gubitke drugoj strani tokom operacija u tom području.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je ove sedmice da ukrajinske trupe rade na “demilitarizaciji” Krima i da su prešle 70 posto udaljenosti.

Borbe bjesne duž cijelog fronta

Prema ukrajinskim vojnim blogerima, ukrajinske snage prešle su Dnjepar u malim grupama u ljeto kako bi stvorile početno uporište oko željezničkog mosta u blizini Hersona, a zatim su pokušale proširiti svoju prisutnost u obližnjim selima na istočnoj obali, uključujući Krinki.

Napredak u regiji Herson dolazi nakon višemjesečnih ukrajinskih kontraofanzivnih operacija na jugoistoku i istoku koje nisu dovele do proboja koji su mnogi Ukrajinci željeli.

Ruske snage, koje okupiraju oko 17 posto Ukrajine, sada su ponovo u ofanzivi na istoku, uključujući grad Avdiivku koji drži Kijev i područje blizu grada Bahmuta koji drži Moskva.

Ukrajinska vojska objavila je u svom dnevnom ažuriranju da borbe bjesne duž cijelog fronta od juga do istoka, izvijestivši o 72 borbena sukoba u posljednja 24 sata.

Najžešće borbe bile su oko Avdiivke, Mariinke i Bahmuta u istočnoj regiji Donjecka, navodi se.

Vitalij Barabaš, šef vojne uprave Avdiivke, rekao je na televiziji da ruske snage vrše veliki prodor prema gradskoj industrijskoj zoni u blizini velike koksare, dovodeći pojačanja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada