Netanyahu: Izrael ‘nije uspješan’ u nastojanju da minimizira civilne žrtve u Gazi

Palestinski civili podnijeli su najveći teret izraelske višesedmične vojne kampanje Izraela u kojoj je ubijeno više od 11.500 hiljada ljudi.

Američka televizija CBS News pitala je Netanyahua hoće li izraelsko ubijanje hiljada Palestinaca potaknuti novu generaciju mržnje (AFP)

Izrael radi sve što može kako bi izvukao civile iz opasnosti u ratu u Gazi, uključujući bacanje letaka s upozorenjem da bježe, ali njegovi pokušaji da minimalizira žrtve “nisu bili uspješni”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Netanyahua je američka televizija CBS News pitala hoće li izraelsko ubijanje hiljada Palestinaca u odmazdi za napad Hamasa, koji se dogodio 7. oktobra, potaknuti novu generaciju mržnje.

“Svaka civilna smrt je tragedija i ne bismo ih smjeli imati jer radimo sve što možemo kako bismo civile maknuli s puta opasnosti, dok Hamas čini sve da ih zadrži u opasnosti”, rekao je Netanyahu, prenosi Reuters.

“Zato šaljemo letke, zovemo ih na mobitele i govorimo im da odu. I mnogi su otišli”, dodao je.

Istog dana, izraelske zračne snage bacale su letke u dijelove južne Gaze, poručujući ljudima da se evakuišu zbog vlastite sigurnosti.

No, nije jasno gdje bi se mogli evakuisati usred izraelskog rata u opkoljenoj teritoriji.

Više od 11.500 ubijenih Palestinaca

Izrael je ranije bacao letke na području sjeverne Gaze, upozoravajući civile da se presele na jug.

Stotine hiljada je to uradilo, a mnogi Palestinci strahuju da bi to masovno raseljavanje moglo postati trajno.

Izrael je rekao kako je cilj njegove vojne kampanje uništenje Hamasa.

“Druga stvar koju mogu reći je da ćemo pokušati završiti taj posao s minimalnim civilnim žrtvama. To je ono što pokušavamo uraditi: minimalne civilne žrtve. Ali, nažalost, nismo uspješni”, rekao je Netanyahu.

Potom je rekao kako želi povući paralelu s nečim vezanim uz Njemačku, ali ga je prekinuo novinar CBS-a koji mu je postavio pitanje o poslijeratnoj sigurnosti Gaze.

Palestinski civili podnijeli su najveći teret izraelske višesedmične vojne kampanje koja je odgovor na napad Hamasa, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila. Hamas je također uzeo oko 240 osoba različitih nacionalnosti za taoce, navodi Izrael.

Zdravstvene vlasti u Gazi, koje Ujedinjeni nacije smatraju pouzdanim, kažu kako je potvrđeno da je najmanje 11.500 ljudi ubijeno u izraelskom bombardiranju i kopnenoj invaziji, a više od njih 4.700 su djeca.

Dvije trećine od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze rat je učinio beskućnicima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada