Izraelski mediji: Hamas nije oslabio, nemoguće je postići i njegovo uništenje i oslobađanje zatvorenika

Hamas nije oslabio, ne samo zato što su njegove vođe prisutne, već i zato što je njihov cilj vrlo jednostavan: čekati i ostati čvrst.

Hamas je i dalje stabilan, kao i zatvorenici, tvrdi general rezervne vojske (Reuters)

Izraelski stručnjaci i bivši sigurnosni službenici naglasili su da Tel Aviv ne može dostići postavljeni cilj – paralelno uništavanje Hamasa i oslobađanje njegovih zatvorenika. Porodice onih koji su u zatočeništvu u Gazi ponovo su podnijele zahtjev za prekid vatre kako bi njihovi rođaci bili oslobođeni.

Razi Barkai na izraelskom vojnom radiju Galei Tzhala izjavio je da je nemoguće istovremeno i paralelno sprovesti misiju „uništavanja Hamasa i oslobađanja zatvorenika“.

Urednik za arapska pitanja na izraelskom Kanalu 13, Zvi Yehezkeli, rekao je da Hamas nije u nevolji, jer „čak ni pod medicinskim kompleksom Al-Shifa nećete pronaći visoke lidere“.

Giora Eiland, general rezervne vojske i bivši šef Direkcije za operacije u Glavnom štabu, smatra da Hamas nije oslabio „ne samo zato što su njegove vođe prisutne, već i zato što je njihov cilj vrlo jednostavan: čekati i ostati čvrst“.

Dodao je: „Hamas je i dalje stabilan, kao i zatvorenici, pretpostavljajući da će Izrael u određenoj fazi biti primoran da se zaustavi zbog međunarodnog pritiska ili nekog drugog razloga, stoga je ova bitka još uvijek na vrhuncu”.

Eksplozivne zamke na ulazima u tunele

General rezervne vojske i bivši šef Glavnog štaba, Gadi Šamni, rekao je da oni koji poznaju Gazu i znaju koliki značaj se pridaje borbi „znaju da smo veoma daleko od dana kada ćemo nametnuti opsadu bolnice Al-Shifa i prostorija ispod nje“. Dodao je da Tel Aviv ima za to vremena koliko god mu je potrebno, kao i britansku i američku podršku, „što smo vidjeli u Vijeću sigurnosti“.

Prema mišljenju generala i glavnog inžinjera Mizrahija, Hamas shvata da mora sačuvati svoj prostor pa „na ulazu u tunele postavlja zamke pomoću eksploziva kako bi nas sprječio da uđemo u unutra.“ Dodao je: „Posljednjih nekoliko dana deseci naših ljudi je povrijeđeno na takav način.“

U TV programu su prikazane demonstracije nekoliko porodica izraelskih zarobljenika u Gazi, koje su se složile oko toga da izraelska vlada treba prihvatiti primirje sa Hamasom kako bi se postigao sprazum o razmjeni, koji bi doveo do oslobađanja njihovih rođaka zarobljenih u operaciji „Potop Al-Aksa“.

Izvor: Al Jazeera