Finska i Norveška najavljuju zatvaranje graničnih prelaza s Rusijom

Ruska instrumentalizacija migranata je sramotna, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Finski graničari patroliraju u Imatri, Finska, 26. oktobar 2023. (EPA)

Finska će u subotu zatvoriti četiri od devet prelaza na granici s Rusijom, kako bi zaustavila priliv azilanata u tu nordijsku zemlju, potvrdio je premijer Petteri Orpo.

Susjedna Norveška, koja dijeli granicu s Rusijom na Arktiku, također je spremna zatvoriti granicu s Rusijom u kratkom roku ukoliko bude potrebno, izjavila je ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl.

Predsjednik Finske kazao je ranije da povećanje broja tražilaca azila koji pristižu na istočnu granicu izgleda kao ruska osveta za saradnju Finske na vojnom polju sa SAD-om, što Moskva odbacuje.

Finska, članica Evropske unije čije je pristupanje NATO savezu ove godine, nakon višedecenijske nesvrstanosti naljutilo Moskvu, dijeli granicu od 1.340 kilometara s Rusijom, koja također služi kao vanjska granica EU-a, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Za zaštitu naših evropskih granica’

“Ruska instrumentalizacija migranata je sramotna. U potpunosti podržavam mjere koje je poduzela Finska”, objavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na društvenim mrežama, zahvaljujući se finskoj graničnoj straži “za zaštitu naših evropskih granica”.

Četiri prelaza, svi u jugoistočnoj Finskoj, obično su najprometnija mjesta putovanja između dvije zemlje.

“Vlada je odlučila da Finska zatvori neke istočne granične prilaze. Istočna granica za taj dio zatvorit će se u noći između petka i subote”, kazao je Orpo.

Finska ombudsmanka za nediskriminaciju Kristina Stenman izjavila je da Helsinki i dalje ima dužnost prema međunarodnim ugovorima i zakonima EU-a da dozvoli tražiocima azila da podnose zahtjeve.

“Ako osoba dođe u graničnu stanicu i kaže da traži međunarodnu zaštitu, zahtjev se mora primiti”, kazala je Stenman.

Deseci tražitelja azila iz zemalja poput Iraka, Jemena, Somalije i Sirije stižu svakog dana ove sedmice preko Rusije, saopćili su finski graničari, nakon manje od jednog dnevno u prosjeku tokom jeseni.

Ukupan broj dolazaka od septembra iznosi 280 tražilaca azila, saopćila je Uprava granične straže.

Tražiocima azila koji stignu preko Rusije od subote će biti dozvoljeno da predaju zahtjeve samo na dva sjeverna granična prelaza, saopćila je Vlada.

Oko 3.000 ljudi svakodnevno koristi jugoistočne granične prelaze Finske.

‘Želimo da se ovaj fenomen okonča’

Orpo je rekao kako razumije da će zatvaranje otežati svakodnevni život ljudima kojima je dozvoljeno da putuju između Finske i Rusije.

Označavajući jasno da će Finska preokrenuti kurs ako se dolasci azila završe, Orpo je rekao kako je “naša poruka je snažna”.

“Želimo da se ovaj fenomen okonča, kako bismo mogli nastaviti granični saobraćaj kakav smo imali do sada.”

Više od 1.200 tražilaca azila, uglavnom Sirijaca, stiglo je u Norvešku iz Rusije tokom iznenadnog priliva 2015. godine.

“Pomno pratimo situaciju i možda ćemo zatvoriti granicu u kratkom roku ukoliko bude potrebno”, kazala je Mehl.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada