Biraju manje zlo: Argentinci u teškoj nedoumici za koga glasati

Po anketama između sedam i 13 posto birača neodlučno je i planira ubaciti prazan listić u kutije.

Predsjednički kandidati Javier Milei i Sergio Massa u debati uoči drugog kruga izbora
Predsjednički kandidati Javier Milei i Sergio Massa u debati uoči drugog kruga izbora (EPA)

Veterinarka Diana Del Rio (62), vlasnica malene klinike u Buenos Airesu, odlučila je da će na predsjedničkim izborima u nedjelju u kutiju ubaciti prazan glasački listić i nesretna je zbog takve odluke, no smatra da druge opcije nema.

“Srce mi se para jer zapravo mislim da to nije ispravno, ali ipak, ubacit ću prazan listić jer ne sviđa mi se nijedan kandidat”, rekla je za agenciju AFP, prenosi Hina.

“Jedan mi se čini kao neotesani luđak, a drugi… njegove smo poteze imali prilike pratiti godinama”.

U raljama najteže ekonomske krize u više desetljeća, pred Argentincima je u nedjelju nemoguć izbor između dvojice vodećih kandidata koji su se probili u drugi krug.

Prvi je ministar privrede Sergio Massa, u čijem je mandatu inflacija postala trocifrena, a siromaštvo buknulo. Drugi je libertarijanac i politički autsajder Javier Milei koji želi ukinuti centralnu banku i nacionalnu valutu i zamijenit je američkim dolarom.

“Mnogima je to nemoguć izbor. Najveći broj Argentinaca protivi se obojici kandidata”, smatra Benjamin Gedan, direktor Argentina Projecta u Wilson Centeru sa sjedištem u Washingtonu.

Ankete predviđaju tijesne rezultate s blagim vodstvom Mileija, a takve prognoze govore da će ključne biti odluke koje će birači donijeti u zadnji tren.

“Odlučit ću u zadnji čas, pošto sve dobro promislim”, otkriva Ernesto Velasquez (41), zaposlenik u IT sektoru koji za Argentinu kaže da je “podijeljena popola”.

Po anketama između sedam i 13 posto birača neodlučno je i planira ubaciti prazan listić u kutije.

Zbunjeni

Neodlučni birači zapravo najviše strahuju da će na kraju morati glasati za manje zlo.

Maria Lopez (39), zaposlenica u trgovini modernog nakita, “zbunjena” je, ali “ipak ne želi ubaciti prazan listić!”

Ona i njen suprug planirali su dijete, no odustali su u sadašnjem ekonomskom trenutku kada godišnja inflacija iznosi 143 posto.

“Ne možete planirati budućnost, bilo da je riječ o djeci ili nekim projektima. Ne znate što će biti sutra. Najamnine su skočile u nebo. Sve je teže spojiti kraj s krajem”.

Kao i mnogi drugi Argentinci, Lopez strahuje od devalvacije strogo kontroliranog pesosa, a analitičari prognoziraju da će se devalvacija neizbježno dogoditi nakon izbora.

Juan Cruz Kosiak (23), koji dijeli letke za popularnu internetsku tvrtku, kaže da radi na crno i zaradio je prošli mjesec samo 85.000 pesosa ($252 dolara prema službenom kursu).

“U novembru smo i ne možete ni planirati Božić. Ne znam hoće li mi za 10 dana povećati rentu, plaću (da je usklade s inflacijom) ili će mi dati otkaz jer nemam ugovor o radu”.

Kosiak uopće nema povjerenja u izborne kandidate jer mu se nijedan od njih ne čini dobrim “i zato neću ni glasati, nijedan od njih me ne zastupa”.

Sramota

Neki preko volje kažu da će vjerojatno glasati za Mileija, samoproglašenog “anarhokapitalista” koji se potrudio u kampanji, kako bi se svidio umjerenim biračima, malo ublažiti svoj imidž bijesnog čovjeka.

“Nažalost, moramo birati jednog od te dvojice”, kaže Pablo Rivera (55), koji već tri desetljeća vodi mali kiosk s cvijećem u predgrađu Recoleta.

Mnogi kupci prestali su dolaziti jer odustali su od takvog luksuza, kupovine cvijeća.

“Ako i glasam, glasat ću za Mileija, no ne želim ni za njega”, kaže Rivera pa objašnjava: “Naša je zemlja velika sramota. Mi smo jadna sramota”.

Margarita Perez (69), stanovnica siromašne četvrti u predgrađu glavnoga grada koja sebi ne može priuštiti ni penziju, sklonija je glasati za Massu.

“Znam da ću izaći na izbore, ali ne znam za koga. Mileija se bojim, ne znam je li inteligentan ili je luđak”.

Argentinska stagnacija

Oko 35,8 miliona registriranih birača u Argentini glasa u nedjelju u drugom izbornom krugu pošto u prvom izbornom krugu 22. oktobra nijedan od kandidata nije osvojio potrebnih 45 posto.

U prvom je Massa osvojio 36,4 posto glasova, a Milei 30,51 posto. Eliminirana je Patricia Bullrich, bivša ministrica sigurnosti koja je također obećala radikalnu promjenu u odnosu na peroniste koji su previše trošili i štampali novac.

Milei, libertarijanski ekonomist koji je osnovao stranku Libertad Avanza (Napredak sloboda) tek 2021., iznenadio je većinu stručnjaka i anketara kada je izbio na čelo izborne utrke, osvojivši predizbore s 30 posto glasova.

Taj čovjek raščupane kose i nalik rock zvijezdi privukao je glasače oštroumnim kritikama na televiziji i društvenim medijima, a kampanju je vodio na TikToku i YouTubeu i na skupove uživo dolazio s motornom pilom obećavajući smanjenje javne potrošnje za 15 posto.

Sergio Massa predstavlja vladajuću peronističku koaliciju lijevog centra, populistički pokret koji zagovara državnu intervenciju i programe socijalne pomoći. Peronizam je desetljećima dominirao argentinskom politikom, ali je postao duboko nepopularan. Pošto je Massa bio na u vladi tokom nedavnih ekonomskih problema u zemlji, bio je laka meta za suparnike. Da bi pridobio birače Massa je počeo predizborno trošiti državni novac, snizivši porez na dohodak za većinu stanovništva, a taj potez, prema ocjeni analitičara, samo će pogoršati krhku finansijsku situaciju u zemlji.

Uz 40 posto stanovništva koje živi u siromaštvu i srednju klasu bačenu na koljena, mnogi birači žele vidjeti odlazak tradicionalnih stranaka koje vide kao kreatore svoje bijede.

Nedavno jedna od najbogatijih zemalja na svijetu Argentina stagnira posljednjih desetljeća, nesposobna izbjeći cikluse fiskalnih kriza obilježenih dugovima, lošim financijskim upravljanjem i inflacijom koja sada iznosi 140 posto na godišnjem nivou.

Izvor: Agencije