Anketa javnog mnijenja otkriva slabljenje stranke Likud i uspon Gantzove stranke

Anketa je pokazala da su stranke vladajuće koalicije izgubile parlamentarnu većinu.

Netanyahu i Gantz tokom potpisivanja sporazuma o formiranju vanredne vlade nacionalnog jedinstva (Al Jazeera)

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je proveo izraelski magazin Mearif, otkriva da vladajuća stranka Likud ima 17 mjesta u Knessetu, a stranka ministra Bennyja Gantza je u usponu, sa 42 mjesta u izraelskoj vanrednoj vladi.

Anketa je pokazala da su stranke vladajuće koalicije izgubile parlamentarnu većinu te da imaju svega 42 mjesta u Knessetu, dok stranke opozicije imaju većinu – 78 od 120 mjesta. Prema anketi, 50 posto Izraelaca smatra da je Gantz prikladniji za predsjednika vlade, dok njih 29 posto smatra prikladnijim premijera Netanyahua.

Kada je riječ o samom Likudu, 13 posto ispitanika smatra da je bivši šef Mosada, Yossi Cohen, prikladniji za vođenje stranke od Netanyahua, dok je 12 posto njih reklo da ta funkcija treba pripasti izraelskom ministru odbrane, Yoavu Galantu.

Likud je najveća stranka u vladajućoj koaliciji u Izraelu, kojoj pripadaju ekstremno desničarske nacionalističke stranke, kojima pripadaju 64 mjesta u Knessetu.

Poziv na smjenu Netanyahua

Jučer, u četvrtak, lider izraelske opozicije, Yair Lapid, pozvao je Netanyahua da podnese ostavku, nakon 41 dan od početka rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

Lapid je u blogu koji je podijelio na svom nalogu na platformi X izjavio da je došlo vrijeme za zamjenu Netanyahua, što bi formiranju vlade nacionalnog jedinstva pod vodstvom desničarske stranke Likud – kojoj Netanyahu sada pripada – dalo ogromnu podršku.

„Netanyahu je izgubio povjerenje svojih građana, međunarodne zajednice i – što je najopasnije – povjerenje sigurnosnih službi“, rekao je Lapid, ali je stranka Likud odbila Lapidov prijedlog.

Netanyahu se suočava sa valom oštrih kritika jer ga Izraelci smatraju odgovornim za vojni i sigurnosni neuspjeh u suočavanju s operacijom „Potop al-Aqsa“, koju su 7. oktobra pokrenule Brigade al-Qassam u izraelskim naseljima oko Pojasa Gaze, a koja je rezultirala smrću oko 1.500 Izraelaca i zarobljavanjem oko 250 njih.

Izraelska okupacija je odgovorila opsadom Gaze i pokretanjem sveobuhvatnog rata u Pojasu, koji je usmrtio više od 11.500 palestinskih civila te ranio više od 29.800, od kojih su većina djeca i žene.

Izvor: Al Jazeera i agencije