Vojni ekspert: Ovakva mobilizacija Izraela i granatiranje Gaze nisu zapamćeni kroz historiju

Vojni ekspert je istakao da razaranja koja su zadesila Gazu nisu zapamćena kroz historiju i da su „nadmašila ono čemu su njemački gradovi bili izloženi u Drugom svjetskom ratu.

Palestinci posmatraju ruševine nakon izraelskih napada na Rafah, na jugu Gaze [Hatem Ali/ AP Photo] (AP)

Vojni i strateški ekspert Fayez Al-Duwairi rekao je da su svi vojni timovi koje je Izrael mobilizirao za kopneni rat ušli u Pojas Gaze, te da je bombardovanje i razaranje Gaze od strane okupatorske vojske „nadmašilo razaranja kojim su njemački gradovi bili izloženi krajem Drugog svjetskog rata“.

Al-Duwairi je u vojnoj analizi za Al Jazeeru objasnio da postoji vojska organizirana sa bataljonima, brigadama i timovima koja je ušla na sjeverni Pojas Gaze, te je naglasio da  mogućnost ulaska postoji zbog razlike u vrsti i veličini snaga, te njihovog načina vođenja bitke protiv pojedinaca sa jednostavnim oružjem.

Vojni ekspert je istakao da razaranja koja su zadesila Gazu nisu zapamćena kroz historiju i da su „nadmašila ono čemu su njemački gradovi bili izloženi u Drugom svjetskom ratu, a slično je onom što se dogodilo u Hirošimi i Nagasakiju u Japanu“.

Al-Duwairi je naglasio da je okupatorska vojska tokom agresije na Gazu počinila sve grijehe i zločine i da je prešla crvenu liniju, a ono što se dogodilo je crna mrlja u njihovoj historiji, vladi i svima onima koji ih podržavaju.

Dotakao se i raketnog sistema „Rajum“ koje su Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), koristile tokom bombardovanja koncentracija izraelskih snaga na jugozapadnoj osovini Gaze, te je rekao da je to „efikasno oružje za skupove, kampove i vozila“.

Al-Duwairi je naveo da se Rajum sastoji od 15 raketnih mlaznica i da jedna raketa nosi bojevu glavu težine tri kilograma, a domet joj varira od 8.5-12 kilometara. Naglasio je da je ona korištena za utiranje puta za prelazak boraca Al-Qassam u naselja koja okružuju Pojas Gaze 7. oktobra.

Statična situacija

Što se tiče razvoja terena, ponovio je da se napredak izraelskih vojnih vozila svakodnevno mjeri u metrima, te je istakao da je bitka u sjevernom dijelu Gaze još uvijek statična, dok se na ostalim pravcima vode dinamični sukobi.

Al-Duwairi je negirao ono što je izjavila izraelska vojska u vezi sa kontrolom kampa Al-Shati na zapadu grada Gaze, rekavši: „Borba je u toku jer pokušavaju da prodru sa tri strane“.

Osudio je upad okupatorske vojske u medicinski kompleks Al-Shifa i upitao: „Da li je upala u kamp?“. Dodao je da je to mjesto zaštićeno međunarodnim humanitarnim pravom i da ne treba u njega ulaziti, ali je „bilo dovoljno da uđe na desetine vojnika, a ne tenkovi i oklopna vozila“.

Al-Duwairi je uporedio izjave glasnogovornika Al-Qassama Abu Ubaide i glasnogovornika okupatorske vojske Daniela Hagarija, te je istakao da prvi svoje izjave potkrepljuje snimcima koji dokumentiraju ono što govori, za razliku od drugog koji ne pruža nikakvu vrijednu dokumentaciju.

Vojni ekspert je nastavio uz pitanja: „Da li je zarobio nekoliko boraca Al-Qassam? Da li je pokazao slike ubijenih iz prve linije? Da li je objasnio istinu o procesu uništavanju tunela?“

Završio je riječima: „Ono što se dešava je sistematsko uništavanje svih aspekata života, poput bombardovanja škola, univerziteta, pekara, bolnica i dr.“

Izvor: Al Jazeera