Turska: Odgođeno glasanje o ulasku Švedske u NATO

‘Da bi svi naši zastupnici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvjereni’, rekao je predsjedavajući Komisije za vanjske poslove turskog parlamenta Fuat Oktay.

Turska je u aprilu podržala kandidaturu Finske, ali je zadržala rezerve prema Švedskoj (Reuters/Arhiva)

Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta odgodila je danas glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, čime se dodatno odlaže odluka o proširenju zapadne vojne alijanse, poslije 18 mjeseci čekanja, javlja Reuters, prenosi Tanjug.

Predsjedavajući Fuat Oktay rekao je da će komisija, koju kontroliše vladajuća partija predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, nastaviti razgovore i da bi zakon o podršci švedskoj kandidaturi mogao da se nađe na dnevnom redu sljedeće sedmice, ali nije odredio datum.

“Da bi svi naši zastupnici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvjereni. O svemu tome ćemo razgovarati na našem sljedećem sastanku komisije o tom pitanju”, rekao je Oktay poslije višesatne debate.

Komisija može donositi odluke prostom većinom. Može pozvati švedskog ambasadora da obavijesti zastupnike ako bude potrebno i ako to dozvoljavaju propisi parlamenta, dodao je Oktay.

Turska glavna prepreka za ulazak Švedske u NATO

Švedska i Finska zatražile su da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu u maju prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Erdogan je u to vrijeme iznio primjedbe na oba zahtjeva jer smatra da te nordijske zemlje štite osobe koje Turska smatra teroristima.

Turska je u aprilu podržala kandidaturu Finske, ali je zadržala rezerve prema Švedskoj.

Iako Mađarska takođe nije ratifikovala Švedsku kandidaturu, Turska se smatra glavnom preprekom za ulazak Švedske u NATO.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada