Stručnjaci: Upad u Al-Shifu novi neuspjeh za Izrael, pad bolnice ne znači i pad Gaze

Vojni ekspert je istakao da izraelska propaganda bitke za bolnice (u Gazi) upoređuje sa bitkom za aerodrom u Bagdadu 2003. godine.

Izraelski vojnici u kompleksu bolnice Al-Shifa (AP)

Vojni ekspert, general-major Fayez Al-Duwairi, rekao je da okupaciona vojska nije upala u medicinski kompleks Al-Shifa na osnovu informacija koje ima, već da bi ostvarila svoje ciljeve, dok je palestinski stručnjak Ihab Jabareen rekao da izraelske snage nikada ne jurišaju na mjesta s borcima unutra.

Al-Duwairi je tokom analize “Gaza… šta je sljedeće?”, koju je prikazala Al Jazeera, rekao da Izrael kompleksu Al-Shifa daje simboličku dimenziju kako bi ostvario (prividnu) pobjedu u ratu u kojem za 40 dana nije postigao ništa.

Vojni ekspert je istakao da izraelska propaganda bitke za bolnice (u Gazi) upoređuje sa bitkom za aerodrom u Bagdadu 2003. godine, prikazujući da pad Al-Shife znači i pad samog Pojasa Gaze, što je potpuno netačno jer ovaj zdravstveni kompleks nije Gaza, a sam grad Gaza nije Pojas, prema njegovim riječima.

Dakle, sve neistine koje će okupacija iznositi o tome šta je pronašla unutar kompleksa neće nikoga zavarati, uključujući i humanitarni aspekt u svjetlu kojeg se žele prikazati pričajući o donošenju mlijeka i inkubatora za nedonoščad, jer tim ljudima je trebalo gorivo, a ne inkubatori, kako kaže Al-Duwairi.

Što se tiče nemogućnosti okupacione vojske da pruži dokaze o prisustvu rukovodstva Islamskog pokreta otpora Hamas u bolnici skoro cijeli dan nakon što je u nju upala, Jabareen je rekao da je primarni cilj upada bio potvrda ispravnosti izjave premijera okupacione vlade Benjamina Netanyahua, da za Izrael u Gazi nema nedokučivog mjesta.

Još nema vojnih rezultata

Što se tiče rezultata, u samom Izraelu postoji razočarenje (ne)ostvarenim ciljevima tokom 40 dana rata, jer je on isključivo civilni i nema niti jedan vojni cilj, navodi Jabareen.

Osim toga, dodaje stručnjak za izraelska pitanja, Izrael nikada ne prilazi mjestima u kojima se nalaze borci, jer u potpunosti izbjegava direktne sukobe, o čemu svjedoči i činjenica da je bombardovao sjedište policije u Sderotu kada su u njega upali borci otpora 7. oktobra, a nije provalio u njega iako posjeduje njegove mape.

O okupatorskom ponašanju koje dovodi do smrti ranjenika i djece, Al-Duwairi je rekao da okupaciona vojska u svim tim zločinima djeluje po ideološkoj matrici, jer rabin njenih regruta govori im da je svako palestinsko dijete budući borac i stoga mora biti ubijeno.

Da to nije slučaj bilo bi dovoljno da se na bolnicu pošalju oficir poručnik i 30 vojnika, no zbog ideoloških razloga okupaciona vojska je ušla u nju i uništila opremu i lijekove, kaže Al-Duwairi.

I sa vojnog stajališta, Izrael nije dokumentirao niti jedan dokaz o vojnim uspjesima, čak i najmanjim, protiv Hamasa, kaže Al-Duwairi, koji naglašava da ulazak u Gazu ne znači kontrolu nad njom, već ulazak u zonu sukoba.

Vojni stručnjak smatra da je ulazak tenkovima i buldožerima u dubinu Pojasa normalna stvar, s obzirom na razliku u opremljenosti između izraelske vojske i snaga otpora, ali je istovremeno naglasio da je uspostava kontrole nad teritorijom još uvijek daleko.

Na osnovu svega, ono što se dešava, po mišljenju Al-Duwairija i Jabarina, nije ništa drugo nego pokušaj lažiranja predstave za koju će se okriviti Hamas i smatrati ga odgovornim.

Jabareen ovakvo viđenje zasniva na činjenici da je okupaciona vojska prisilila strane i izraelske novinare da potpišu ugovor kako neće objavljivati ​​vijesti prije podvrgavanja istih vojnoj cenzuri koja ima pravo da unese bilo kakve izmjene u njih, a koje smatra primjerenim.

Ovakvo ponašanje, prema Jabareenovom mišljenju, odražava neuspjeh i slabost izraelske propagande, ali i potvrđuje premisu iste po kojoj samo ona posjeduje istinu, a cijeli svijet mora slušati šta ona ima da kaže.

Međutim, Al-Duwairi smatra da je primjetan pad američke i zapadne podrške općenito u vezi s izraelskim narativom, jer su po izvođenju operacije “Toofan Al-Aksa”, stekli dojam da je Izrael pred nestajanjem, što je izazvalo zabunu, čak i u samom Izraelu.

Ta konfuzija je, prema mišljenju ovog vojnog stručnjaka, ono što je natjeralo Washington i Zapad da usvoje izraelske narative i pristupe im onakvima kakvi jesu, a kako bi dodatno učvrstili njegovu postojanost.

Ali duže trajanje rata (nego se mislilo) primoralo je ove zemlje da djelomično revidiraju svoje viđenje problema i otkriju činjenicu da su pretjerale po pitanju “izraelske obespravljenosti”, pogotovo što nisu pružile nikakve dokaze za takva viđenja, što posljednjih dana dovodi do nedosljednosti u američkim izjavama vezanim za rat u Pojasu Gaze, prema njegovim riječima.

Izvor: Al Jazeera