Šta je Izrael ‘pronašao’ u bolnici al-Shifa u Gazi?

Izraelska vojska tvrdi da je pronašla puške, granate i vojne prsluke, ali za sada nema dokaza o komandnom centru Hamasa.

Izraelski vojnik ukazuje na ono što on opisuje kao torbu s puškom i drugom municijom za koju izraelska vojska tvrdi da je otkrivena iza uređaja za magnetsku rezonancu u bolnici al-Shifa (Reuters)

Izrael je u četvrtak pretresao bolnicu al-Shifa u Gazi drugi dan zaredom.

U srijedu su izraelske trupe izvršile raciju u najvećoj medicinskoj ustanovi obalne enklave, počevši od 2 sata ujutro. Izrael je dugo tvrdio da je Hamas koristio bolnicu kao komandni centar. Izraelska vojska je rekla da joj je racija pomogla pronaći dokaze koji potkrijepljuju tu tvrdnju.

Dakle, šta Izrael tvrdi da je pronašao?

Šta je pronađeno u bolnici?

Izraelska vojska objavila je video snimak iz nepoznate zgrade unutar medicinskog kompleksa.

Video prikazuje tri torbe za koje vojska tvrdi da su pronađene skrivene u laboratoriju za magnetsku rezonancu, a svaka sadrži automatsku pušku, granate, Hamasove uniforme i pancirne prsluke.

Osim toga, vojska je pokazala jurišne puške bez okvira za municiju i laptop za koje je rekla da su pronađeni u bolnici.

Izraelski vojni glasnogovornik Jonathan Conricus rekao je: “Ovo oružje apsolutno ne bi trebalo biti u bolnici”, dodajući da vjeruje da je materijal “samo vrh ledenog brijega”.

Šta je s Hamasovim tunelima i vojnom komandom?

U danima koji su prethodili raciji, Izrael je insistirao na tome da je Hamas upravljao tunelima ispod bolnice al-Shifa. Također se tvrdilo da je bolnica bila komandni centar i vojna stanica za Hamas.

Tvrdnje Izraela podržao je i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji je optužio Hamas da je počinio ratne zločine jer je napravio vojno sjedište ispod bolnice.

Ipak, više od 24 sata nakon početka izraelske racije, izraelska vojska nije pokazala dokaze ni o tunelima kojima upravlja Hamas niti o vojnom komandnom centru ispod bolnice.

Ima li rupa u tvrdnjama Izraela?

Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, rekao je da je ono što je Izrael do sada pokazao na video snimkama ispod bolnice al-Shifa lako mogla podmetnuti sama vojska.

“Sve što su pokazali je kalašnjikov i laptop koje su mogli lako staviti tamo i tvrditi da je tu pronađeno”, rekao je Barghouti za Al Jazeeru.

Na platformi X, nekadašnjem Twitteru, izraelska vojska je prvi put objavila video Conricusa koji vodi gledatelje u obilazak dijelova al-Shife, za koji je rekla da je bez ikakvih izmjena ili rezova.

Međutim, izbrisao je tu objavu i zatim ponovno objavio gotovo identičan video, uz neke izmjene. Na društvenim platformama to je dodatno potaknulo pitanja o istinitosti izraelskih tvrdnji.

Kako je Hamas odgovorio?

Hamas je demantirao i odbacio najnovije izjave izraelske vojske.

“Okupacijske snage još uvijek lažu, jer su donijele nešto oružja, odjeće i alata i smjestile ih u bolnicu na skandalozan način”, rekao je viši član Hamasa Ezzat El Rashq koji se nalazi u Kataru.

Dodao je da je Hamas u više navrata pozivao na komisiju Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog odbora Crvenog križa da provjere izraelske tvrdnje o Hamasovim tunelima ispod bolnica u Gazi.

Barghouti je rekao da je Izrael neprestano odbijao te pozive za nezavisnim, međunarodnim timom koji bi istražio situaciju u al-Shifi. “Izrael to ne želi jer znaju da lažu”, rekao je.

Šta se sada događa u al-Shifi?

Izraelska vojska nastavlja napadati al-Shifu, a trupe su raspoređene sa svih strana bolnice, javio je Al Jazeerin Hani Mahmoud iz Khan Younisa u južnoj Gazi.

Izraelska vojska uništila je zgradu specijalizirane hirurgije u medicinskoj ustanovi. Pregrade, zidovi između soba i sva medicinska oprema unutar zgrade potpuno su uništeni, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije