Ruska umjetnica s antiratnim porukama osuđena na sedam godina

Aleksandra Skočilenko je naljepnice s cijenama u supermarketu mijenjala porukama s pozivima na prekid rata u Ukrajini.

Nakon presude nasmijana Skočilenko prstima je napravila oblik srca dok je stajala u kavezu sudnice okružena policajcima (REUTERS/Anton Vaganov)

Ruska umjetnica Aleksandra Skočilenko koja je naljepnice s cijenama u supermarketu zamijenila porukama s pozivima na prekid rata u Ukrajini osuđena je u četvrtak na sedam godina zatvora zbog “svjesnog širenja lažnih informacija” o ruskoj vojsci.

Sud u Sankt Peterburgu donio je presudu nekoliko sati nakon što je 33-godišnja umjetnica dala posljednju izjavu sudu, tražeći od predsjedavajućeg sudije da pokaže mudrost i suosjećanje i da je pusti na slobodu, piše Reuters a prenosi Hina.

Umjetnici je uz sedmogodišnju zatvorsku kaznu zabranjeno korištenje interneta sljedeće tri godine.

Njeni su pristaše više puta skandirali “Sramota, sramota!” Nakon presude nasmijana Skočilenko prstima je napravila oblik srca dok je stajala u kavezu sudnice okružena policajcima, navodi britanska agencija.

Umjetnica, koja je već provela više od godinu i po dana u zatvoru, priznala je da je 31. marta 2022. u supermarketu zamijenila naljepnice s cijenama papirićima koji pozivaju na kraj rata i kritikuju vlasti.

No odbacila je službenu optužbu za svjesno širenje lažnih informacija o vojsci.

“Što ćete reći svojoj djeci?”

Kritičari kažu da je njen slučaj dio represije nad svima što govore protiv ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini, koja je rezultirala s gotovo 20.000 pritvaranja i više od 800 krivičnih slučajeva.

“Možete pokazati kako riješiti sukob pomoću riječi i suosjećanja”, rekla je Skočilenko sudiji.

Njeni advokati rekli su sudu da njihova klijentica nije počinila nikakav zločin i da neće preživjeti zatvor zbog celijakije, teške intolerancije na gluten. Amnesty International je proglasio “zatvorenicom savjesti”.

Skočilenko se obratila i državnom tužitelju koji je u završnom iskazu za nju tražio dugogodišnju zatvorsku kaznu.

“Što ćete reći svojoj djeci? Da ste jednog dana zatvorili teško bolesnu voljenu umjetnicu zbog pet papirića?” rekla je dodavši: “Ne bojim se i možda me se upravo zato moja vlada toliko boji i drži me u kavezu kao najopasniju životinju”.

Advokati Navaljnog ‘teroristi i ekstremisti’

Ruski finansijski revizor uvrstio je trojicu advokata zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u registar “terorista i ekstremista”, navodi se na njegovoj internetskoj stranici.

Vadim Kobzev, Igor Sergunin i Aleksei Liptser uhapšeni su 13. oktobra pod sumnjom da pripadaju “ekstremističkoj grupi”.

Nadzorni organ, Rosfinmonitoring, odgovoran je za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma i može zamrznuti bankovne račune onih na popisu koji sadrži 13.612 osoba i 547 subjekata.

“Oni imaju djecu – Kobzev ima troje djece – i kako bi ih njihove majke trebale uzdržavati? Oni koji su uključeni u ovu odmazdu trebali bi gorjeti u paklu”, objavila je pomoćnica Navaljnog Ljubov Sobol na platformi društvenih medija X.

Pristaše Navaljnog rekli su da su advokati pritvoreni kako bi produbili njegovu izolaciju u zatvoru, gdje služi kaznu u ukupnom trajanju od više od 30 godina.

Rekli su da je ciljanje advokata koji brane ljude što govore protiv vlasti i rata u Ukrajini prešlo novi prag u represiji protiv neistomišljenika pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dvoje drugih Navaljnijevih advokata, Aleksander Fedulov i Olga Mihajlova, pobjegli su iz Rusije u strahu da će biti uhapšeni.

Kobzev, Sergunin i Liptser nisu osuđeni ni za jedan zločin. Trenutno su u pritvoru do 13. oktobra.

Mnogi mladi odvjetnici pridružuju se odbrani aktivista

Sam Navaljni je u augustu osuđen za nove optužbe koje se odnose na navodne ekstremističke aktivnosti na dodatnih 19 godina povrh 11 i po godina koje je već služio.

On odbacuje sve optužbe kao politički motivirane i osmišljene se ušutkaju njegove kritike Kremlja.

Odbrana demonstranata i opozicionih ličnosti povezana je sa značajnim rizicima u ratnoj Rusiji, gdje su čak i učenici i penzioneri kažnjavani zbog neslaganja oko rata.

Neki advokati su procesuirani jer su govorili protiv invazije, koju Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”, a desecima je oduzeta dozvola.

Bez obzira na to, grupa za pravnu obranu OVD-Info kaže da su se mnogi mladi advokati pridružili njenim redovima kako bi branili aktiviste i protivnike rata.

Vlasti kažu da primjenjuju zakon protiv svih koji izazivaju probleme, a koje Zapad ohrabruje da unište njihovu naciju, te negiraju zlostavljanje zatvorenika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada